ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όχι» σε αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ για φέτος, λέει το ΥΠΕΚΑ

10:26 - 28 Ιουν 2012 | Οικονομία
«Όχι» σε αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ για φέτος, λέει το ΥΠΕΚΑ
Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ για φέτος, εμφανίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κύκλοι της νέας ηγεσίας, αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να εγκριθούν για φέτος νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνουν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς -όπως εξηγούν-  πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα άλλα μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού, τα οποία εξετάζουν και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν.

 

Τέτοια εναλλακτικά -της αύξησης των τιμολογίων- μέτρα, θα μπορούσαν να είναι η αποφορολόγηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, μέσω της αφαίρεσης ή μείωσης μιας σειράς φόρων και τελών που αντιστοιχούν στο 35% περίπου της συνολικής αξίας που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ένας τέτοιος φόρος για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

 

Άλλα μέτρα, για τη μείωση του ελλείμματος των ΑΠΕ (σσ : που επηρεάζεται άμεσα από τη ρευστότητα της ΔΕΗ), θα μπορούσαν να είναι τα όσα έχει προτείνει εδώ και καιρό η ΡΑΕ : Όπως για παράδειγμα η συνέχιση των δημοπρασιών ρύπων, καθώς και μέρος από τα έσοδα του τέλους ΕΡΤ να κατευθυνθεί στον λογαριασμό των ΑΠΕ, μαζί ενδεχομένως με καινούργια που θα αφορούν αλλαγές στο σύστημα στήριξης των Ανανεώσιμων, χωρίς ωστόσο –όπως τουλάχιστον όλα δείχνουν- αναδρομική μείωση στις ταρίφες αφού νομικά κάτι τέτοιο δεν στέκει.

 

Πλάνο τόνωσης της αγοράς


Σε κάθε περίπτωση, πλάνο τόνωσης της ρευστότητας της παραπαίουσας αγοράς ηλεκτρισμού, ακόμη δεν υπάρχει, αφού η νέα ηγεσία θέλει να ολοκληρώσει τις ενημερωτικές επαφές που έχει ξεκινήσει.

Χθες, η νέα ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό ο οποίος και την ενημέρωσε για την κατάσταση της επιχείρησης, και ακολουθούν ανάλογες συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ.

 

«Όπως είπα και χθες (σσ : τη Τρίτη), εγώ δεν θα προτείνω αυξήσεις. Αυτό είναι θέμα της ηγεσίας του υπουργείου», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Ζερβός, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και επισκέφθηκε το μεσημέρι τα γραφεία της ΔΕΗ.

Στο περιθώριο της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ την Τρίτη, ο πρόεδρός της κ. Ζερβός είχε δηλώσει ότι κατανοεί πως φέτος για προφανείς κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να γίνουν άλλες αυξήσεις, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο από το νέο υπουργό.

 

Η τρόικα


Βέβαια, για τις όποιες αποφάσεις λάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου, θα ενημερωθεί και η τρόικα, όταν θα συναντηθεί μαζί της. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των αυξήσεων κατά 5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, μαζί με μια συνολική αναθεώρηση του μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, είχαν σύμφωνα με τις πληροφορίες τεθεί προ μηνών από την ίδια την τρόικα στις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου από το Παρακαταθηκών. Το σκεπτικό της τρόικας ήταν πως δεδομένου ότι το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι συγκυριακό χρειάζονται δομικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς της, μεταξύ των οποίων και τα δύο παραπάνω. Διαφορετικά το όποιο δάνειο από το Παρακαταθηκών θα κατευθυνόταν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 28 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.