ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπούλιας προς Ευρωπαίους: Να καταπολεμήσουμε την ύφεση

21:39 - 28 Ιουν 2012 | Οικονομία
Παπούλιας προς Ευρωπαίους: Να καταπολεμήσουμε την ύφεση
Δέσμευση Σαμαρά για πιστή εφαρμογή του προγράμματος

Η ορθολογική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι ζωτικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη διαφωνία της στην διαχείριση του πέμπτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2014 - 2020 και εμφανίστηκε δυσαρεστημένη για το ύψος των κονδυλίων και τους τομείς που αυτά θα διατεθούν στην πατρίδα μας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, ενώνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αναφέρεται ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική και ένα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της πρώτης μέρας της συνόδου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, είναι το πακέτο ενίσχυσης 120-130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη.


Δέσμευση Σαμαρά για πιστή εφαρμογή του προγράμματος


Τη δέσμευση ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά, η πλήρης επιστολή έχει ως εξής:

"Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω".

Τελευταία τροποποίηση στις 22:20 - 28 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.