ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένει η αγορά από τον κ. Ι. Στουρνάρα

02:26 - 29 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τι περιμένει η αγορά από τον κ. Ι. Στουρνάρα
Δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση αναμένει η αγορά πριν η τάση καθοριστεί.

Την άποψη αυτή εκφράζουν χρηματιστές που θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει χειροπιαστές αποδείξεις επανεκίνησης της οικονομίας, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει και τη χρηματιστηριακή αγορά. «Υποχώρηση των τιμών παρατηρούμε τη δεύτερη εβδομάδα της θητείας της νέας κυβέρνησης», σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου. Kαι συμπληρώνει λέγοντας πως, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς ήταν παγωμένη παρόλο που είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από τόσους πολλούς τεχνοκράτες, κάτι που προφανώς ικανοποιεί την αγορά, η οποία αντιλαμβάνεται όμως και το πολύ δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, με την επικείμενη έκθεση της τρόικα για την πρόοδο των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων να αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, όπως και η έγκριση για την εκταμίευση της νέας δόσης των 2,6 δις που θα διευκολύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μέσα στο καλοκαίρι.

 

Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει αρχικά διετή παράταση για το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2014, κάτι που σημαίνει όμως ανάγκη για ένα νέο μίνι πακέτο στήριξης που είναι αβέβαιο αν θα το δεχτούν οι εταίροι.

 

Επιπλέον η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση :

 

-να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις που είναι εφικτές.

 

-να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και ενδεχομένως να μειώσει το ΦΠΑ προ πάντων στην εστίαση και ενδεχομένως και το φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων.

 

-να απελευθερώσει πολλά από τα επαγγέλματα που παραμένουν κλειστά.

 

-να περιορίσει τις περιττές λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.

 

-να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις από το εξωτερικό.

 

-να εξοφλήσει τμηματικά τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας ένα θετικό σοκ ρευστότητας.

 

-να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών κ.α.

 

Ανησυχία επίσης προκαλεί και η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο, που δείχνει ότι λόγω της υστέρησης των εσόδων κατά 1 δισ. περίπου, το Υπ. Οικ., έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κάτι που δρα αρνητικά στην ανάπτυξη.


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]">[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:35 - 29 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.