ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Στα «σκουπίδια» η πιστοληπτική αξιολόγηση Ισπανίας και Ιταλίας μακροπρόθεσμα

02:52 - 29 Ιουν 2012 | Οικονομία
Citi: Στα «σκουπίδια» η πιστοληπτική αξιολόγηση Ισπανίας και Ιταλίας μακροπρόθεσμα
Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, το τέλος του παιχνιδιού για τη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να είναι ένα μείγμα της εξόδου της Ελλάδας, αναδιαρθρώσεων ενός σημαντικού ποσού του δημόσιου και του τραπεζικού χρέους σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και, τελικά, ίσως και Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, με περιορισμένο καταμερισμό των δημοσιονομικών βαρών.

 

 

Αν και ο κίνδυνος της πλήρους διάλυσης της ευρωζώνης δεν είναι αμελητέος πια, δεν αναμένεται ωστόσο να συμβεί, αλλά ούτε και αναμένεται ποτέ να υπάρξει μια σημαντική κίνηση προς τον καταμερισμό των δημοσιονομικών βαρών για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της περιφέρειας. Αυτά σημειώνει η Citi στο τελευταίο της report, υπογραμμίζοντας πως η κρίση χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

 

 

Εκτός του ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας παραμένουν «ζωντανές», η Citi επισημαίνει ότι και η Ισπανία αλλά και η Ιταλία θα μπουν σε ένα πρόγραμμα της Τρόικας πριν το τέλος του 2012. Επίσης, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία θα χρειαστούν πιθανότατα δεύτερο πακέτο διάσωσης το οποίο αρχικά δεν θα περιλαμβανει PSI. Όμως καθώς και οι δύο χώρες αναμένεται να σημιεώσουν έντονη οικονομική επιβράδυνση και με το δείκτη του χρέους τους προς το ΑΕΠ να αναμ΄νετια να αυξηθεί πάνω του 130% το 2013 ή το 2014, τελικά θα οδηγηθούν στην αναδιάρθρωση του χρέυς τους το 2014 με 2015.

 

Η Citi τονίζει ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία θα χρειαστούν πιθανότατα δεύτερο πακέτο διάσωσης το οποίο αρχικά δεν θα περιλαμάβει PSI. Όμως καθώς και οι δύο χώρες αναμένεται να ζήσουν έντονη οικονομική επιβράδυνση και με το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να αυξάνεται πάνω του 130% το 2013 ή το 2014, τελικά θα οδηγηθούν στην αναδιάρθρωση του χρέυς τους το 2014-2015. :

H Citi επίσης προειδοποιεί ότι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα δηλαδή, αναμένεται να υπάρξει μία τουλάχιστον υποβάθμιση, από έναν τουλάχιστον διεθνή οίκο αξιολόγησης, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Όπως επίσης υπογραμμίζει η τράπεζα, στα επόμενα 2-3 χρόνια, αναμένεται να υπάρξει κύμα υποβαθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

 

Όπως προειδοποιεί μάλιστα, ο συνδυασμός της δημοσιονομικής και οικονομικής αδυναμίας, του υψηλού κόστους δανεισμού και της ανάγκης για κρατική διάσωση σε Ισπανία και της Ιταλία, οι αξιολογήσεις των δύο χωρών θα βρεθούν κάτω του επενδυτικού βαθμού (
investment grade), δηλαδη στα… σκουπίδια ( junk ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.