ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δεν υποχώρησαμε σε κάτι» το μήνυμα της Μέρκελ

13:49 - 29 Ιουν 2012 | Οικονομία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει «πιστή» στις αρχές της αποδεχόμενη τις συμβιβαστικές προτάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι επιτύχαμε κάτι σημαντικό, αλλά παραμείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

«Παραμένουμε απολύτως στο προηγούμενο σχήμα: παροχή, αντάλλαγμα, όροι και έλεγχος», υπογράμμισε.

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «ευχάριστα αποτελέσματα» που είχαν τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί.

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα με ισχυρή άνοδο μετά τη συμφωνία έκπληξη που πέτυχαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, όπως ζητούσαν η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Όπως ήλπιζαν η Μαδρίτη και η Ρώμη, τα επιτόκια δανεισμού τους μειώθηκαν σήμερα το πρωί: η απόδοση των ισπανικών ομολόγων μειώθηκε στο 6,466% έναντι 6,896% και των ιταλικών διαμορφώθηκε στο 5,865% έναντι 6,182%.

 

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι ανακοίνωσε τη δημιουργία ως το τέλος του έτους ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπό ορισμένες συνθήκες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης FESF και MES.

 

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει μια πιο «ελαστική» χρήση των μηχανισμών στήριξης για να «καθησυχάσει τις αγορές και να επιτύχει τη σταθερότητα των κρατικών ομολόγων των μελών της», πρόσθεσε ο βαν Ρομπέι. Δήλωση που σημαίνει ότι το FESF και το MES μπορεί να αγοράσουν απευθείας τίτλους χρέους χωρών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.