ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: «Μνημόνιο ακόμα και για τις επαναγορές των ομολόγων»

15:16 - 29 Ιουν 2012 | Οικονομία
Μέρκελ: «Μνημόνιο ακόμα και για τις επαναγορές των ομολόγων»
Στην «αντεπίθεση» η Γερμανίδα καγκελάριος που δε φαίνεται να πτοείται από το αποτέλεσμα της Συνόδου. «Θετικά μηνύματα», σχολιάζει το IIF.

Για σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

«Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις χθες το βράδυ. Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής», είπε η Μέρκελ και συνέχισε:

 

«Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι.»

 

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία χάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε  ότι εμμένει στο στόχο του να θεσμοθετηθούν στο μέλλον τα ευρωομόλογα, παρά  το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να υιοθετηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για μια συμφωνία που πριν από λίγους μήνες ήταν αδιανόητη, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας που πέτυχαν οι ευρωπαίοι.

«Συμφωνήσαμε σε μέτρα που ήταν αδιανόητα πριν από λίγους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας ότι η 29η Ιουνίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε η ότι η ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελέγχονται και να είναι κοινοί για όλους.

Χαρακτήρισε επίσης ιστορικό βήμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημάνσεως και πιστοποιήσεως, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2014 πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Ρομπάϊ πρόσθεσε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όμως αυτή ήταν εποικοδομητική. Αναφορικά με την προεδρία του Eurogroup, είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

 

Νταλάρα: Υπάρχουν περιθώρια βελτίσωσης

 

Το IIF καλωσόρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ιδίως αυτές που αφορούν την κοινή τραπεζική εποπτεία και τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε ανακοίνωσή του.

 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις κεφαλαιαγορές. 

 

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Τσάρλς Νταλάρα, υπογράμμισε ότι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ενθαρρυντικά. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά υπάρχει πρόοδος, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 29 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.