ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ζητούν Νανόπουλος, Κωστόπουλος και Σάλλας

16:13 - 29 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ζητούν Νανόπουλος, Κωστόπουλος και Σάλλας
Την ευχαρίστηση τους για τα αποτελέσματα της Συνόδους Κορυφής που ολοκληρλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής εξέφρασαν οι επικεφαλής των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί σιγουριά στον τραπεζικό κλάδο για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία.

Ακόμα, οι κ.κ. Νανόπουλος, Κωστόπουλος και Σάλλας επισήμαναν πως η στήριξη των τραπεζών είναι κάτι που γίνεται σ' όλη την Ευρώπη και ανέφεραν επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει εμπλοκή του Δημοσίου και του κράτους στον τραπεζικό τομέα.

 

Νανόπουλος

 

Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί συνεπή συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μακράς πνοής για την ανάταξη της οικονομίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

 

Ο κ. Νανόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες για να στηρίξουν τις καταθέσεις, η διαρροή των οποίων έφθασε στα 90 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, έχουν προχωρήσει σε σειρά συνδυασμένων μέτρων ύψους 145 δισ. ευρώ. Το 909% του ποσού αυτού αφορά σε εγγυήσεις του δημοσίου, πρόσθεσε.

 

Όπως είπε ο κ. Νανόπουλος, το 2012 θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος καθώς η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνεται, ενώ λόγω της μείωσης των καταθέσεων, το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να είναι η βασική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και παράλληλα οι συνθήκες βαθιάς ύφεσης θα επιτείνουν το πρόβλημα των καθυστερούμενων δανείων. Όπως είπε, 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την περίοδο της κρίσης.

 

Τέλος ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχει προχωρήσει και αναμένεται να υλοποιήσει η τράπεζα για να ενισχυθεί κεφαλαιακά, και για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

 

Κωστόπουλος


Ο πρόεδρος της Alpha Bank επεσήμανε ότι ένας υγιής και δραστήριος τραπεζικός τομέας με την ευελιξία και τη δυναμική που του προσδίδει η ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει την δυνατότητα να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις διοικήσεις που πρέπει να έχουν οι τράπεζες είπε ότι, χωρίς τραπεζικές διοικήσεις που θα έχουν την εμπιστοσύνη των αγορών και της οικονομίας όχι μόνο δεν θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά η οικονομία θα εισέλθει σε μία περίοδο αναξιοπιστίας.

 

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα στηριχθούν από ιδιώτες, εάν αυτοί προσβλέπουν στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών μεσοπρόθεσμα, είπε ο κ.Κωστόπουλος.

Μιλώντας για τους μικρούς και μεσαίους ιδιώτες μετόχους είπε ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου τοποθετώντας κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, τις οικονομίες τους. Σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν αν και έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

 

Είναι η ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της περιουσίας που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, τους έχει αφαιρεθεί. Δεν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που θα εξαφανίσουν από τη χώρα τον ιδιώτη μέτοχο, ανέφερε ο Κ.Κωστόπουλος.


Σάλλας

 

Η σταδιακή επαναφορά σε μια περίοδο σταθερότητας είναι το στοίχημα του τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

 

Ο κ.Σάλλας επεσήμανε ότι η δύσκολη περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια ευκαιρία για ολική ανασυγκρότηση και για μια πιο βιώσιμη οικονομία και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Στη διάρκεια του 2011 οι βασικές προκλήσεις που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους, η αναδιάρθρωση των δικτύων καταστημάτων και η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.