ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετώδεις συσκέψεις ενόψει τρόικα- Να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι ευνοικές ρυθμίσεις της Συνοδου για Ιταλία και Ισπανία

21:15 - 30 Ιουν 2012 | Οικονομία
Πυρετώδεις συσκέψεις ενόψει τρόικα- Να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι ευνοικές ρυθμίσεις της Συνοδου για Ιταλία και Ισπανία
Δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα είχε το απόγευμα του Σαββάτου στην οικία του στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ιταλία και τη Γαλλία δημιουργούν προηγούμενο και για την Ελλάδα δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες διαπραγματευτές να διεκδικήσουν να ισχύσει για την Αθήνα ότι ισχύει πλέον για τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν οτι παρόλο που εμείς θα επιχειρηματολογήσουμε με επιμονή σε αυτό το αίτημα, ο αντίλογος απο την Ευρώπη θα είναι οτι αυτά που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο θα ισχύουν για χώρες που ικανοποιούν τις βασικές Ευρωπαικές απαιτήσεις και οτι εμείς δεν είμαστε μέσα σε αυτές.


Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας, στην πρώτη τους επίσκεψη μετά τις εκλογές, επιθυμούν να συναντήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, δηλαδή τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε κατάλογο προσώπων από τα οποία θα ζητηθεί να στελεχώσουν ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των επαφών με το κλιμάκιο των ελεγκτών το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει ότι χάθηκε χρόνος εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και γι'αυτό δεν έχουν προχωρήσει πολλές από τις δεσμεύσεις. Επίσης, θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαία η τροποποίηση ορισμένων όρων του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τρόικα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ξεκινούν από τη ΣΕΚΑΠ και τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να επικεντρωθούν σε μία σειρά από δεσμεύσεις της Αθήνας, οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.

Πάντως, με δήλωσή του στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει σαφές στην τρόικα πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Το πλαίσιο της συμφωνίας όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης αποτελεί για εμένα και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε στις συναντήσεις που θα κάνουμε με τους εκπροσώπους της τρόικα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τη θέση ότι δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» είπε

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 01 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.