ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καινούργια πτώση για την ελληνική μεταποίηση το Μάϊο

12:27 - 02 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Νέα επιδείνωση κατέγραψαν τον Ιούνιο οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατούσε πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σημείωσε πτώση στις 40,1 μονάδες από τις 43,1  μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης, που παρέμεινε κάτω από  τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση, κατέγραψε τη δεύτερη  χαμηλότερη τιμή της ιστορίας του, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 37,7 μονάδων το Φεβρουάριο.


   Ο όγκος των νέων παραγγελιών μειώθηκε με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων  τεσσάρων μηνών, λόγω και της εξασθενημένης ζήτησης, επηρεάζοντας αρνητικά την  παραγωγή. Πτωτικά κινήθηκαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό, που συρρικνώθηκαν με  τον εντονότερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.
 
   Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος  εξαιτίας  των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο από  την  ΕΕ και το ΔΝΤ.  Το πρώτο τρίμηνο η ύφεση εκτιμάται ότι άγγιξε το 6,5%. 


   Αντιδρώντας στην περιορισμένη ζήτηση και το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό, οι  Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε νέες περικοπές προσωπικού, ενώ σε κάποιες  περιπτώσεις μείωσαν τις ώρες εργασίας και παρέτειναν τη διάρκεια διακοπών των  εργαζομένων τους.


   Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, οι κατασκευαστές συνέχισαν να  προσφέρουν εκπτώσεις. Οι τιμές εκροών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα. Ανοδικά  κινήθηκαν, ωστόσο, οι τιμές εισροών, παρόλο που ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ο  βραδύτερος από το Νοέμβριο του 2009.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.