ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒΕ: Απαραίτητη και η λιτότητα και η ανάπτυξη

09:13 - 03 Ιουλ 2012 | Οικονομία
«Πρέπει η χώρα να πάει μπροστά« το σχόλιο του επικεφαλής του ΣΕΒΕ

Η μονόπλευρη λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν οδηγεί πουθενά, καθώς το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται μόνο με λιτότητα ή μόνο με ανάπτυξη, αλλά πρέπει να γίνει συνδυασμός, ορθολογικοποίηση δαπανών με ανάπτυξη, τόνισε την Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς, κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist.

«Δεν πρέπει να υπάρχει το δίλημμα "λιτότητα ή ανάπτυξη"», δήλωσε χαρακτηριστικά, «αφού είναι και τα δυο ταυτόχρονα απαραίτητα για κάθε οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα θα κατανοήσει πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, καθώς «η ανάπτυξη είναι αυτή που μειώνει το έλλειμμα σε συνδυασμό με ορθολογική διατήρηση πόρων και κινητήρα τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Λακασάς εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική στροφή σε επίπεδο Ευρωζώνης θα γίνει μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες και μέχρι τότε, υπογράμμισε, «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει όρθια, σοβαρή και αξιόπιστη έτσι ώστε να μπορέσει να επανατοποθετηθεί διατηρώντας τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα».

Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Λακασά ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας.

Με δεδομένο ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε μονόδρομο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την ύφεση, ο κ. Λακασάς παρουσίασε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού μοντέλου «Παράγω & Εξάγω» που προτείνει ο ΣΕΒΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.