ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφυκτικές οι πιέσεις να σταματήσει η στάση πληρωμών του Δημοσίου

00:06 - 04 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ασφυκτικές οι πιέσεις να σταματήσει η στάση πληρωμών του Δημοσίου
Ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου

Συνεχείς πλέον είναι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξόφληση των ληπρόθεσμων υποχρεώσεων της προς τους ιδιώτες, και να δοθεί ένα τέλος στην "στάση πληρωμών" που έχει κυρήξει.

Η προοπτική κάλυψης τρεχουσών υποχρεώσεων του Δημοσίου, καλλιεργεί ελπίδες σε προμηθευτές του Δημοσίου να λάβουν οφειλόμενα, σε μια δύσκολη συγκυρία που η ρευστότητα στην αγορά έχει συρρικνωθεί και οι τράπεζες δεν παρέχουν δάνεια.

Ήδη τα φέσια του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Μαΐου ανήλθαν στα 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για τον Μάιο του 2012.

Η αύξηση που παρουσίασαν μέσα σε ένα μήνα είναι εντυπωσιακή, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να διατηρούν σταθερά τις πρώτες θέσεις στη λίστα των μεγάλων οφειλετών.

Τραγική ειρωνεία δε ότι τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται μετά τη σύσταση του Χ.Ράιχενμπαχ για εξόφληση των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, ώστε η αγορά να πάρει μπρος.

Ειδικότερα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 6,802 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 6,278 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να ανέρχεται στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, στα 1,98 δισ. ευρώ από 1,58 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (βάσει των προσωρινών στοιχείων).

Οι ΟΤΑ χρωστούν 781 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία 837 εκατ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ «η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης σημείωσε ότι «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.