ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόντι: «Πρέπει να υπάρξει ενοποιήση του χρέους»

10:11 - 04 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Παραμένει σταθερά αρνητική η Γερμανία, νέα συνάντηση Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επιμένει στην απαίτησή του για "μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία διάκειται αρνητικά στην επιλογή αυτή.

 

"Εχουμε ανάγκη από την μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και από κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών...Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια γραμμή και είναι αντιστοίχως έτοιμες να παραχωρήσουν εθνικές αρμοδιότητες", δηλώνει ο Μάριο Μόντι, ο οποίος υποδέχεται σήμερα στη Ρώμη και σε τεταμένη ατμόσφαιρα τη γερμανίδα καγκελάριο , μία εβδομάδα μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία εξελίχθηκε σε "μπρα ντε φερ" ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

 

Ο ιταλός πρωθυπουργός σπεύδει ωστόσο να διαβεβαιώσει το Βερολίνο ότι η Ιταλία "δεν ζητεί ούτε οικονομική βοήθεια, ούτε ευρωομόλογα", που αποτελούν θέμα ταμπού για τη Γερμανία.

 

Σύναντηση Μέρκλε - Μόντι

 

Στη συνάντηση της Τετάρτης, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να εξηγήσει στον Μάριο Μόντι ότι στη χώρα της εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της και, υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι που πιθανόν να κρίνουν αντισυνταγματικό οι Γερμανοί δικαστές.

Επίσης, δεν θα παραλείψει να υπογραμμίσει στον συνομιλητή της την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας, η οποία απαιτεί την εφαρμογή επώδυνων προγραμμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 04 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.