ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mόντι: Εξοικονόμηση 4,3 δισ. ευρώ

16:54 - 04 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, συνεχίζει να καταρτίζει έναν κατάλογο περικοπών με στόχο την άμεση εξοικονόμηση 4,3 δισ. ευρώ, τον οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει σύμφωνα με εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στις προθέσεις της κυβέρνησης τεχνοκρατών είναι μεταξύ άλλων να κλείσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν λιγότερο από εκατό κλίνες, ενώ ενδέχεται επίσης να καταργηθούν όλες οι περιφέρειες με λιγότερους από 50 δήμους και 350.000 κατοίκους.

Δείχνει να επιβεβαιώνεται ακόμη το σχέδιο μείωσης κατά 10% των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 20% των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Βασικός στόχος είναι η άμεση εξοικονόμηση 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως υπογραμμίζει, όμως το τηλεοπτικό δίκτυο (του ομίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) Canale 5, το τελικό ποσό των δημοσίων δαπανών που μπορεί να περικοπεί, είναι πιθανό να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το 2013 το κυβερνητικό πρόγραμμα περιστολής δαπανών αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να επαναλαμβάνει συνεχώς στους συνεργάτες του ότι μόνον με τις παρεμβάσεις αυτές θα μπορέσει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ που είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για πιθανή άνοδο της τάξης του 1% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (από το 21% στο 22%), την άνοιξη του 2013.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το ότι οι διαρροές των σχεδιαζόμενων περικοπών συμπίπτουν με την σημερινή νέα επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Ρώμη για την προγραμματισμένη ιταλογερμανική διακυβερνητική διάσκεψη.

«Ο Μάριο Μόντι και ο υφυπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας και στο εξωτερικό» γράφει η μεγαλύτερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προσφύγουν σε γενική απεργία, κυρίως εξαιτίας των περικοπών που θα πλήξουν τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, παρά την πρώτη θετική αντίδραση της ένωσης βιομηχάνων, η Farmindustria, η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών της Ιταλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Χρειάζονται άλλου είδους πολιτικές. Οι συνεχείς περικοπές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μόνον σε ότι αφορά τον τομέα μας, μπορεί να χαθούν άμεσα άλλες δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας» προειδοποιεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.