ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Σαμαρά να μην δοθεί το εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής

21:42 - 04 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Παρέμβαση Σαμαρά να μην δοθεί το εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής
Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από το εκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε για κάθε υπάλληλο της Βουλής, από τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, με αποτέλεσμα την παρέμβαση Σαμαρά για να μην δοθεί. Χαρακτηριστικά, το επίδομα αυτό εγκρίθηκε για τους δύο μήνες όπου η Βουλή ήταν κλειστή.

Όπως δήλωσε ο κ. Πολύδωρας, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής, βάσει νόμου, δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ότι πρώτη η κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είχε «θεσπίσει» την χορήγηση του συγκεκριμένου μετεκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους τους κοινοβουλίου. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Βουλής επισκέφθηκαν τον κ. Πολύδωρα λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και του ζήτησαν την καταβολή του επιδόματος. Συνολικά ζήτησαν 4.000 ευρώ για κάθε έναν για τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις Μαϊου και Ιουνίου.

 

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του ζήτησε να βρεθεί τρόπος να μην δοθεί το επίδομα, καθώς σε περίοδο περικοπών κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση.

Και από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη τονίζεται ότι αναζητείται τρόπος ώστε να μην καταβληθεί τελικώς το εκλογικό επίδομα που ενέκρινε ο προκάτοχός του Βύρων Πολύδωρας.

 

Σε νεότερη παρέμβασή του ο κ. Πολύδωρας αναφέρει ότι εάν ο νέος πρόεδρος θεωρεί πως έγινε λάθος, ας ακυρώσει την απόφαση.

Το επίδομα αυτό αφορά περί τους 1.300 υπαλλήλους που απασχολούνται στις υπηρεσίες της Βουλής και ανέρχεται συνολικά σε 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να προστεθούν και τα εκλογικά επιδόματα που έλαβαν οι αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής (300 ευρώ και για τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις).

Στο παρελθόν από την εποχή της κ. Μπενάκη, καθώς και κατά την διάρκεια της προεδρίας των κκ. Δ.Σιούφα και Φ.Πετσάλνικου, το επίδομα αυτό αποδιδόταν πλήρες, δηλαδή 2.000 ευρώ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορούν να παίρνουν εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και να μην το δικαιούνται και το βασικό πολιτικό προσωπικό του κράτους.

Τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Εν τω μεταξύ, στην κληρωτίδα της Βουλής θα μπουν την Πέμπτη τα ονόματα των νέων βουλευτών που θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα που επέστρεψαν συνάδελφοί τους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

 

Μέχρι 1.300 κυβικά δικαιούνται οι βουλευτές της Αττικής και μέχρι 1.600 κυβικά οι βουλευτές της περιφέρειας, καθώς με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας τον Σεπτέμβριο του 2011 και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, είχαν καταργηθεί τα πολυτελή και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν και τα 3.600 κυβικά, και η Βουλή είχε εξοικονομήσει στον προϋπολογισμό της 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, περίπου 25 με 30 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση αυτού του κοινοβουλευτικού τους προνομίου. Από αυτούς οι 24 είναι παλαιοί βουλευτές και οι 11 νεοεκλεγέντες.

 

Οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα που τους παραχωρεί η Βουλή με τη μέθοδο λίζινγκ, με σκοπό να τα διαθέσουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκες. Κύκλοι πάντως της Βουλής τόνιζαν ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυτοκινήτου της Βουλής σε άλλο πρόσωπο.

Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκαν τις υπηρεσίες του αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. που τους διαθέτει το κράτος για την προσωπική τους ασφάλεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:02 - 05 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.