ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκυριακή αύξηση των κρατικών εσόδων για τον Ιούνιο

09:54 - 05 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Σε αρνητική πορεία ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος και κατανάλωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, διατηρήθηκε και τον περασμένο μήνα η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, καθώς οι εισπράξεις συνέχισαν να κινούνται- οριακά μεν- αλλά με αρνητικό ρυθμό και οι ελπίδες για ανάκαμψη εναποτίθενται πλέον στους αυξημένους φόρους εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλλουν τους επόμενους μήνες εκατομμύρια φορολογούμενοι.

 

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας των εσόδων, συνεχίστηκε το «πάγωμα» των επιστροφών φόρων με αποτέλεσμα τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούνιο να παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά περίπου 0,5%.

 

Στο σύνολο του εξαμήνου Ιανουαρίου -Ιουνίου 2012 τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν μείωση κατά περίπου 5% ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές φόρων τότε το ποσοστό της μείωσης περιορίζεται περίπου στο 1,5%.

 

Και τούτο γιατί το πρώτο εξάμηνο πέρυσι το δημόσιο είχε επιστρέψει φόρους 2,55 δισ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο επέστρεψε φόρους μόλις 1,57 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα.

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά αντικατοπτρίζεται στα έσοδα από το ΦΠΑ, τους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος.

 

Τον Ιούνιο τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από το ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που ενισχύει την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς η αύξησή τους δεν απέδωσε το παραμικρό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.