ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέρασαν τα progect bonds από το Ευρωκοινοβούλιο

15:56 - 05 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Οι ευρωβουλευτές έδωσαν την Πέμπτη το «πράσινο φως»για να ξεκινήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μια πιλοτική φάση των «project bonds» (ομόλογα έργου ή αναπτυξιακά ομόλογα), τα αμοιβαιοποιημένα δάνεια για τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών.

Με εγγυήσεις περίπου 230 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα ομόλογα αυτά θα επιτρέψουν να υποστηριχθούν επενδύσεις ως 4,3 δισ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κατόπιν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των «27» για τη συμπερίληψη των ομολόγων έργου στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, πρόκειται για ένα «αποτελεσματικό μέσο ώστε να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για να πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις».

Η πιλοτική φάση αποφασίσθηκε κατ' αρχήν «για να δοκιμαστεί η ιδέα και να καταδειχθεί στις αγορές και στους πολίτες ότι λειτουργεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Χόγιερ, «θα υπάρξουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια», σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει «επείγουσα ανάγκη να ανορθώσει τις οικονομίες της, να βάλει τέλος στην άνοδο της ανεργίας και να διαφυλάξει το ρόλο και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο».

Τα ομόλογα έργου έχουν το πλεονέκτημα «να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή τα κρατικά χρέη», εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο εργαλείο το οποίο προστίθεται στα υπάρχοντα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, της πρόσβασης στα ψηφιακά δίκτυα και για μια βιώσιμη υποδομή μεταφορών, επισήμανε.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.