ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα

21:51 - 05 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα
"Εφόσον το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκεται εκτός ελέγχου δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε σε θετικη τροχιά". Αυτό φέρεται να δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times.


Σύμφωνα με τους FT, η νέα ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί στις αξιώσεις της για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου, αφού η υλοποίησή του έχει καταρρεύσει.
"Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά αυτό το τούνελ είναι μακρύ", φέρεται να σημειώνει επίσης ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, όπως αναφέρουν πάντα οι FT, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προτού ζητήσει τροποποιήσεις στο Μνημόνιο.
"Η αλλαγή αυτή της στάσης της ελληνικής πλευράς σημειώνεται καθώς η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και περνά από εξονυχιστικούς ελέγχους την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, C. Lagarde πως... δεν βρίσκεται σε διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του ελληνικού προγράμματος", σχολιάζει το δημοσίευμα των FT.


Νωρίτερα το "R" ανέφερε:

Η τρόικα είπε στον Στουρνάρα ότι θα τα βρει δύσκολα στο Eurogroup



Στην πρώτη του επαφή με τους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι η τρόικα τού διεμήνυσε ότι θα τα βρει δύσκολα στο Eurogroup της Δευτέρας. Επίσης, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί από κάποιες απόψεις.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση μίας ώρας και με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά την επέμβαση στο μάτι του.

Η τρόικα επιμένει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της κάλυψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, μη αναγνωρίζοντας -παρά εν μέρει- το ελαφρυντικό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Εστίασαν, δε, στις υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα, στην καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και στην υλοποίηση 15.000 απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θα δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για επανεκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων και εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Όλα αυτά στον πρώτο γύρο των επαφών με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου. Μέχρι αυτόν τον δεύτερο γύρο επαφών θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν και ζητήματα που αποτελούν «αγκάθια» για την ίδια την κυβερνητική συνεργασία, ενδεικτικά θέματα όπως η μετενέργεια.

Στα μέσα Αυγούστου το νωρίτερο θα ξεκαθαρίσει και το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει μπορεί να αξιώσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει βάσει των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:20 - 06 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.