ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρούτσης: Απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες

22:21 - 10 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Αναγνωρίζοντας τις ασφυκτικές και επώδυνες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης τόνισε ότι «απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και την αποτελεσματικότητα στην αγοράς εργασίας».

Ο διάλογος του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά, ξεκίνησε με τις επαφές του υπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.

Αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός θα συναντήσει την ΓΣΕΕ, η οποία, όμως, ήδη δηλώνει «ετοιμοπόλεμη» για κινητοποιήσεις ζητώντας την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και καλώντας του κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο για υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ωστόσο, το κλίμα των συζητήσεων σίγουρα επηρεάζει -αν όχι δυσχεραίνει- η παραίτηση του υφυπουργού Ν.Νικολόπουλου, που από την αντιπολίτευση -και όχι μόνο- αποδόθηκε στην αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Πάντως, ο κ. Βρουτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει την πρόθεση «να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο» και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους, να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο «για την εύρεση νέων, αποτελεσματικών και κοινά αποδεκτών λύσεων».

Επίσης τόνισε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις έννοιες: «Ισορροπία, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Εργασίας στις συναντήσεις με τους εταίρους έκανε ειδική αναφορά στην «πολύ υψηλή ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διευκρίνιζαν, ότι οι συναντήσεις που γίνονται, έχουν σαν στόχο να επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαβούλευση για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτικών ενώσεων, συνδικάτων και κυβέρνησης και εν συνεχεία να προχωρήσει η συζήτηση για τη επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και δεδεμένων των προσκλήσεων ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.