ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με συλλογικές συμβάσεις απαντούν στην τρόικα οι κοινωνικοί εταίροι

00:42 - 12 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Με συλλογικές συμβάσεις απαντούν στην τρόικα οι κοινωνικοί εταίροι
Την επόμενη εβδομάδα θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες περικοπές στους μισθούς. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σε ό,τι αφορά το αίτημα που τέθηκε την Τρίτη από τις ενώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων για επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα των 701 ή 751 ευρώ με μικρότερες μειώσεις της τάξεως του 5% - 6%, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ζήτημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τόνισε, ότι η επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί το θέμα, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε, ότι η επιλογή αυτή θα γίνει, «με γνώμονα την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

Από την ερχόμενη εβδομάδα καθορίζεται η στάση εργοδοτών - εργαζομένων

 

 

Την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ έχει προσκαλέσει στη συνάντηση και τις εργοδοτικές ενώσεις του τουριστικού κλάδου και του κλάδου των πολυκαταστημάτων.

 

«Θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο με τους φορείς που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ» τόνισε μετά τη συνάντηση που  με τον κ. Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και διευκρίνισε ότι η Συνομοσπονδία θα ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις, να επαναλάβουν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, δηλαδή την άρση των μειώσεων στο βασικό μισθό, τη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και την διατήρηση της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους όρους των ατομικών.

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας έχει διαλυθεί και κυριαρχείται από απλήρωτους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους, και άτυπες μορφές εργασίας.

 

Καμπανάκι κινδύνου από το CNBC

 

Χθες, το αμερικανικό δίκτυο CNBC παρουσίασε ένα δημοσιεύμα, στο οποίο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με πολλές εκθέσεις, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα μείνει από χρήματα, αν δεν λάβει σύντομα μια μεγάλη επιταγή από την ΕΕ και το ΔΝΤ». 


 

Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει «κάποιοι λένε ότι την επόμενη Παρασκευή, που είναι προγραμματισμένη η πληρωμή συντάξεων και μισθών του δημοσίου, τα ταμεία του κράτους θα είναι άδεια». 


Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε το ελληνικό Δημόσιο θα ξεμείνει από χρήματα, αφού ούτε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, το γνωρίζει. 


Επιπλέον, το δημοσίευμα παραθέτει και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στο CNBC, όπου ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς τη χώρα μας θα είναι δύσκολη. 


Στη συνέντευξη αυτή, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup ζήτησαν από την Ελλάδα να φέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο χρονοδιάγραμμα που έχει ζητηθεί, πριν συζητηθεί ο, τιδήποτε άλλο. 


Στον επίλογο, το άρθρο σχολιάζει ότι η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για πρόταση νόμου που θα ορίζει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα προ 2ετίας.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:14 - 12 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.