ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξύπνησαν τα φαντάσματα για αποκρατικοποιήσεις τύπου... Γ. Παπανδρέου

00:12 - 13 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ξύπνησαν τα φαντάσματα για αποκρατικοποιήσεις τύπου... Γ. Παπανδρέου
Με το που άκουσαν οι ξένοι ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποκρατικοποιήσεις φέτος έριξαν τον τζίρο στο Χ.Α. Κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ανησυχία διατυπώνουν οι χρηματιστές και οι ενασχολούμενοι με την χρηματιστηριακή αγορά, μήπως η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο και δεν βάζει άμεσα μπροστά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Και μόνο η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα ήταν αρκετή για να γυρίσει το κλίμα και να φύγει η αγορά από τα στάσιμα νερά στα οποία έχει κολλήσει σήμερα, υποστηρίζουν παράγοντες του Χ.Α. Τραπεζίτες και στελέχη επιχειρήσεων μεταφέροντας το κλίμα από το εξωτερικό, επισημαίνουν ότι οι οίκοι «σηκώνουν» τα... χέρια ψηλά, βάλοντας κατά της τρικομματικής κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που ανησυχούν μήπως δεν γίνουν τελικά οι αποκρατικοποιήσεις, όπως δεν έγιναν και επί κ. Γ. Παπανδρέου, μόνο και μόνο για να καμφθούν οι αντιστάσεις της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

 

Με συνέπεια να συντηρηθεί το βαθύ κράτος και ο υπερτροφικός Δημόσιος Τομέας. Για πότε «πάγωσαν» οι εντολές από το εξωερικό ήταν πρωτοφανές, σχολιάζουν χρηματιστές. Από τα 25 με 30 εκατ. ευρώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω και από τα 20 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα λίγο πάνω από τα 19 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι ξένοι όχι μόνο δεν παρακολουθούν την Ελλάδα, μάλλον έχουν κλείσει και τους υπολογιστές τους (!), έλεγε με νόημα παλαιός χρηματιστής. Ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι δύσκολα μπορεί να συντηρηθεί μία αγορά της τάξης των 19 εκατ. ευρώ, με τάση μειούμενη, όσο η καλοκαιρινή ραστώνη κορυφώνεται και χωρίς κάποιο σημαντικό νέο, είτε από την οικονομία, είτε από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

 

Εκεί που μπορεί να προσβλέπει η αγορά, υποστηρίζουν οι χρηματιστές είναι στο να προκύψει κάποιο τραπεζικό deal άμεσα, πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν γίνει αυτό, θα οφείλεται στο να καλυφθούν συντονισμένα και «ομαδικά» πια οι ανάγκες που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση. Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ΕΤΕ έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με διαρκείς επαφές που έχει με ξένους οίκους, κυρίως στο Λονδίνο.

 

Τεχνικά


Για «αδυναμία διάσπασης των διαδοχικών αντιστάσεων στο δρόμο προς τις 690 μονάδες επιδεικνύει ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα την υποχώρηση κάτω από το σημείο 'κλειδί' των 620 μονάδων και πάλι», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου. «Οι τζίροι», αναφέρει, «έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα που δυναμώνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια κόπωση στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Οι 620 μονάδες ενδεχομένως να μετατραπούν σε αντίσταση και πάλι, ενώ αν δεν διατηρηθούν σημαντική στήριξη θεωρείται αυτή των 580 μονάδων πλέον.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί σημάδια κόπωσης στην ανοδική κίνηση αφού ακόμα και την ημέρα που ο Γ.Δ. έφτασε τις 662 μονάδες αυτό έγινε με την Coca Cola 3E να καταγράφει υψηλό 11 μηνών στα 15,79 ευρώ. Ο απώτερος στόχος των 690 μονάδων που συμπίπτουν πλέον με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, όπου και η ανοδική τάση γίνεται μακροπρόθεσμη, φαντάζει δύσκολος αφού ορισμένες μετοχές που έχουν στηρίξει αυτήν την άνοδο δείχνουν σημάδια κόπωσης στις τελευταίες συνεδριάσεις

 

Τράπεζες


Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει τη δυναμική του εδώ και καιρό και πλησιάζει τα επίπεδα προ των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης για τις τράπεζες εκτός από κάποιους ευνοϊκούς όρους ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι σε ημερομηνία που παραμένει ακόμα απροσδιόριστη. Κάποια σενάρια για τραπεζικές συγχωνεύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αναμένουμε να αναλωθούν γρήγορα χρηματιστηριακά, αφού το όφελος των συνεργειών θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών. Ενδεχομένως το καλύτερο σενάριο για ορισμένες τράπεζες που εμπλέκονται σε σενάρια και έχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες είναι να χωριστούν πρώτα σε 'good' και 'bad bank' και το ΄'καλό' κομμάτι της τράπεζας με πολύ μειωμένες ανάγκες πια να αποτελέσει αντικείμενο συγχώνευσης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.