ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμούνια: «Απαράδεκτη χειραγώγηση των επιτοκίων»

13:11 - 13 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Η χειραγώγηση επιτοκίων βασική προτεραιότητα της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Αλμούνια


 Η χειραγώγηση των επιτοκίων αποτελεί σοβαρό ζήτημα  ανταγωνισμού μετά τη "σοκαριστική" χειραγώγηση του δείκτη δανεισμού Libor, δήλωσε την  Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Χοακίν Αλμούνια, προσθέτοντας ότι η έρευνα σχετικά με το Libor, το Euribor και το επιτόκιο του  Τόκιο αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ.


   "Επικεντρωνόμαστε στις υποψίες μας για δραστηριότητα κάποιου καρτέλ. Εάν  επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η  κουλτούρα του τραπεζικού κλάδου", δήλωσε ο Almunia στη Λισαβόνα.


   Toν προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε ότι η Barclays <BARC.L> θα καταβάλει 453 εκατ.  ευρώ στο πλαίσιο διακανονισμού έρευνας που διεξάγουν βρετανικές και αμερικανικές  υπηρεσίες για τους ισχυρισμούς ότι traders της τράπεζας χειραγώγησαν τα διατραπεζικά  επιτόκια δανεισμού.


   Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος διακανονισμού για τις 11  τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Libor μπορεί να ανέλθει στα 14 δις δολάρια έως  το 2014.


   Σύμφωνα με αναλυτές, τα πρόστιμα αναμένεται να συρρικνώσουν κατά 2%-33% τα  αποτελέσματα ανά μετοχή για το 2012 των Bank of America Corp , Citigroup Inc   JPMorgan Chase & Co , Credit Suisse Group AG , UBS  AG , Deutsche Bank AG , Societe Generale ,  Royal Bank of Scotland Group Plc , HSBC Holdings Plc  και Lloyds  Banking Group Plc.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.