ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση για τα κέρδη του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος το 2012

09:14 - 17 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Στο 9,5% του ΑΕΠ από 7,6%

Επιτελικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού χαράσσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
 

Οι αλλαγές στη στρατηγική και το θεσμικό πλαίσιο επικεντρώνουν στην αναβάθμιση του φοροεισπρακτικόυ μηχανισμού, την καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών, την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των φορολογικών συστημάτων με πιστωτικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα, την αποσαφήνιση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων, την ελαχιστοποίηση της επαφής των υπηρεσιών με τον πολίτη και στην σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δημιουργία ομάδων ελεγκτών με κριτήρια είτε κατηγορίας φορολογουμένου και δραστηριότητας (π.χ. λαθρεμπόριο καυσίμων, φορολογούμενοι υψηλής φοροδοτικής ικανότητας) είτε διαδικασίας (υπενθύμιση οφειλών, υπηρεσία νέων ληξιπροθέσμων, παλιών ληξιπροθέσμων), κ.α.

 

Πάντως ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα βελτίωσης των εσόδων. Το Δημόσιο μέχρι πρόσφατα από τη φορολογία εισοδημάτων είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων εισέπραττε το 7,6% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 11,4%.

 

Ωστόσο αυτή η επίδοση έχει βελτιωθεί φέτος – με τους πολλούς φόρους που έχουν εισαχθεί -  και πλέον η Ελλάδα κινείται κοντά στο 9,5% του ΑΕΠ (19 δισ. ευρώ περίπου) έχοντας καλύψει το μισό του δρόμου που την χωρίζει από τον μέσο όρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.