ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε 7 - 10 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Σε 5-7 η εξόφληση του χαρατσιού

00:23 - 18 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Σε 7 - 10 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Σε 5-7 η εξόφληση του χαρατσιού
Δύο κινήσεις - ματ για να μην "στραγγίξει" κι άλλο η αγορά

Δύο κινήσεις ελάφρυνσης των φορολογουμένων φαίνεται ότι ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να δώσει τις ανάσες που χρειάζεται η οικονομία για να μην βυθιστεί περισσότερο στην ύφεση.

Τα στοιχεία με τα οποία ο Γ. Στουρνάρας έρχεται αντιμέτωπος ήδη είναι απελπιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες,στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι εφέτος η ύφεση θα είναι τουλάχιστον 6,5% - υπερδιπλάσια της αρχικής πρόβλεψης 2,8% που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Υπάρχουν μάλιστα και εκτιμήσεις που ανεβάζουν την ύφεση ακόμη και στο 7%, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι. Συνολικά, την τελευταία πενταετία έχει χαθεί το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ, με τη σωρευτική ύφεση να ξεπερνά το 20%.

Το οικονομικό επιτελείο, ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για την τμηματική καταβολή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται πολλές δόσεις για όσους έχουν μεσαίο εισόδημα και λιγότερες για όσους έχουν υψηλότερο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το σχέδιο να συζητηθεί με την τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί και στη συνέχεια να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των φορολογούμενων και επεκτείνονται ως και τον επόμενο Μάιο, ήτοι 7-10 μηνιαίες δόσεις.

Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα χάνει το δικαίωμα των δόσεων και θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης μηνιαία δόσης, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησής της, ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες. Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μόνο για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν δρομολογείται η εξόφληση του τέλους να γίνει σε 5 ή 7 δόσεις, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δόσεις να αυξηθούν σε 9. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων που θα παραλάβουν το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό θα έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δόσεις είτε στα γραφεία της ΔΕΗ είτε στις τράπεζες είτε στα ταχυδρομεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί όσο το δυνατόν να περιορίσει την πτώση της κατανάλωσης η οποία πέρυσι ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ (από τα 265 δισ. ευρώ το 2010 στα 158 δισ. ευρώ το 2011), τα κέρδη μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (από τα 13,7 στα 11,850 δισ.) και οι ζημιές αυξήθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (από τα 14,1 δισ. στα 18,3 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την υποβολή 233.915 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, με το πλήθος των δηλώσεων να είναι χαμηλότερο κατά περίπου 8.500 σε σχέση με πέρυσι. Χιλιάδες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δήλωση υπό τον φόβο των νέων φόρων και αναζητούνται τώρα από τις εφορίες.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 18 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.