ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάνω από 15 δισ. ευρώ η βοήθεια προς την Κύπρο» εκτιμά η S&P

08:25 - 18 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ενώ από τη Λευκώσια ισχυρίζονται πως δε η όποια βοήθεια δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 δισ.


Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια υποβάθμισε την Κύπρο κατά έξι βαθμίδες συνολικά. Ο βασικός λόγος για τις υποβαθμίζεις, προσθέτει, είναι οι πιθανές απομειώσεις από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

"Αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και με ένα προκλητικό προφίλ στο χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του κρατικού χρέους, η Κύπρος διαπραγματεύεται πλέον ένα πακέτο στήριξης για να καλύψει τις υποχρεώσεις της", αναφέρει.

Ο οίκος εκτιμά τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου την επόμενη τριετία περίπου στα 11 δισ. ευρώ, ή στο 61% του ΑΕΠ. Ωστόσο, με δεδομένη την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τα περιθώρια ασφαλείας σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η S&P ανεβάζει το συνολικό ύψους του προγράμματος ακόμα και πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα η S&P υπολόγισε το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα 2,3 δισ. ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της European Banking Authority (EBA). Σε αυτό το ποσό ο οίκος προσθέτει, βασιζόμενος στο ευνοϊκότερο σενάριο, πως οι απώλειες από δάνεια το 2012 και το 2013 θα ανέλθουν σε 2,18 δισ. ευρώ. Έτσι καταλήγει στο συνολικό ποσό των 4,48 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ.

Σε αυτό προσθέτει 6,59 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2012 -2014, στα οποία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού συν το ποσό του κρατικού χρέους που ωριμάζει.

Τέλος, ο οίκος υπολογίζει τον αντίκτυπο της παραπάνω βοήθειας στον ετήσιο  προϋπολογισμό διαπιστώνοντας πως είναι ανάλογο μεγέθους στην ετήσια παραγωγή. (Σε αυτό το σημείο η S&P επισημαίνει πως τα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση τα θεωρεί αύξηση του κρατικού χρέους και αντιστοίχως αύξηση των κυβερνητικών δαπανών).

Η S&P σημειώνει ότι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία φαίνεται ότι είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η μελλοντική ευημερία. "Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε μια συμφωνία με την τρόικα να ενεργήσει σαν ισχυρή άγκυρα. Ομοίως, οι προοπτικές από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσαν να δώσουν μια αναγκαία ώθηση στις επενδύσεις και την ευρύτερη ανάπτυξη καθώς και στα έσοδα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο περιμένουμε ορισμένα εμπόδια να παραμείνουν  - όπως συμβαίνει και στα άλλα τέσσερα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη".

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των διμερών  δανείων που επιδιώκει η Κύπρος και με τις δόσεις του προγράμματος στήριξης να απέχουν ακόμα χρονικά μερικούς μήνες, οι πιέσεις στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθούν.

"Αναμένουμε επίσης πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει σε μια σειρά από πολιτικά ευαίσθητα μέτρα για να διασφαλίσει ένα πακέτο επαρκούς μεγέθους, κάτι που ενισχύει την προσοχή στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η προστασία του ελκυστικού φορολογικού περιβάλλοντος ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο δύσκολη απ’  ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η διασφάλιση του πακέτου στήριξης είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος".

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.