ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομοθετική ρύθμιση για αποκρατικοποιήσεις - εξπρές προωθεί η κυβέρνηση

00:08 - 19 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Νομοθετική ρύθμιση για αποκρατικοποιήσεις - εξπρές προωθεί η κυβέρνηση
Σε τρεις ομάδες έχουν χωριστεί τα project. Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2013

Το καυτό ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θα είναι το επόμενο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, η σύσκεψη των οποίων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, μετά την αποτυχία να συγκεντρωθούν τα 11,6 δισ. ευρώ μέσω των περικοπών για την επόμενη 2ετία, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει τις πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών μέσω της άρσης νομικών εμποδίων.

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν όρισε ακόμη επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ, τον κατ' εξοχήν φορέα για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, και παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2012 μόνο δύο εξ αυτών μπορούν να προωθηθούν, ήδη ο Αντ. Σαμαράς, μαζί με τους συνεργάτες του, έχουν στα χέρια τους λίστα με 28 περιπτώσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2013. Παράλληλα, θα τρέξει και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απλοποιούν την προώθηση των αποκρατικοποίησεων.

Στις 28 περιπτώσεις είναι έξι που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, εννέα που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και άλλα δεκατρία που θα προετοιμαστούν για να ενεργοποιηθούν έως τα τέλη του 2013. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνοντα τα Κρατικά Λαχεία και το IBC, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου Ρόδου. Στη δεύτερη ομάδα είναι τα 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπόλοιπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια της χώρας, αλλά και συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζες (ΤΤ και Αγροτική).

Ζήτησε λίστα με όλα τα δημόσια ακίνητα ο πρωθυπουργός

 

Ο πρωθυπουργός, με επιστολή που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία έχει ζητήσει την καταγραφή όλων των ακινήτων υπουργείων και εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων.

Ο κ. Σαμαράς δίνει στους υπουργούς προθεσμία μιας εβδομάδας, προκειμένου καταρτίσουν το σχετικό κατάλογο και να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει το εκάστοτε υπουργείο.

 

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η περιστολή των δαπανών για την στέγαση υπηρεσιών του δημοσίου καθώς το 2011 τα μισθώματα που κατέβαλλε το δημόσιο για τις ανάγκες των υπουργείων ξεπέρασαν τα 155 εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:06 - 19 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.