ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργοδότες – εργαζόμενοι: Θέλουν να προλάβουν την τρόικα

00:14 - 19 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Εργοδότες – εργαζόμενοι: Θέλουν να προλάβουν την τρόικα
Tα χαρτιά τους ανοίγουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι, που ωστόσο θα περιμένουν τις εκθέσεις των δανειστών για τις νέες εξελίξεις που θα υπάρξουν στα εργασιακά. Εφιαλτικά τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να γίνει η νέα συνάντηση τν εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζόμενων που είχε συγκαλέσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη Τρίτη. Στο νέο τους ραντεβού, ο κ. Βρούτσης θα ζητήσει  τις θέσεις και τις εισηγήσεις όλων για το τι μέλει  γενέσθαι στον πολύπαθο χώρο της αγοράς εργασίας, με τις πιέσεις για νέες περικοπές κόστους  να εντείνονται όλο και περισσότερο.

 

Από την πλευρά των εργοδοτών, υπάρχει ξεκάθαρη θέση που έχει τονίστει τόσο από το Σύνδεσμό Ελλήνων Βιομηχάνων, αλλά και από τη Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η στάση τους λοιπόν είναι να υπάρξει μια μείωση στο βασικό μισθό, μέσω της υπογραφής νέων Συλλογικών Κλαδικών Συμβάσεων στις οποίες θα υπάρξουν μειώσεις από 10% - 20% ενώ παράλληλα προτείνουν την εξισόροπηση του κατώτατου μιθσού στα επίπεδα που ήταν μέχρι πέρυσι. Από το ΣΕΗ και την ΕΣΕΕ αναφέρουν ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας στους πειχειρηματίες και στους ανθρ’ωπους του εμπόρίου, μιας και όπως λένε η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ανακούφιση  για το εμπόριο.

 

Η «γραμμή» της ΓΣΕΕ


Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συζητήσει καμία νέα περικοπή στον κατώτατο μισθό. Ο πρόεδρος της, Γιάννης Παναγόπουλος, έχει αναφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα πως η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέες μειώσεις «αφού οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να ΄΄κόψουν ‘’ από πουθενά αλλού».

 

Η ηγεσία της Συνομοσπονδίας έχει δείξει ότι θέλει να συμμετάσχει στο διάλογο με τους εργοδότες, με τα σημάδια αυτής της «συνεργασίας» να γίνονται φανερά από τη στάση που κρατάνε εκπρόσωποι της. Ειδικότερα, η νέα σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην οποία έχει την πλειοψηφία ΓΣΕΕ, και αναφέρει μείωση των μισθών των εργατών κατά 15%, είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, που ελπίζει να υπάρξουν και από τους εργοδότες.

 

Στάση αναμονής από το υπουργείο


Από την πλευρά του υπουργού Γιάννη Βρούτση, δεν αναμένονται και πολλά πράγματα μιας και είναι ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιαίτερες αλλαγές πριν να έρθει η έκθεση της τρόικας, που αναμένεται το Σεπτέμβριο. Από το υπουργείο έχουν τονίσει πως θα ακούσουν όλες τις πλευρές και τα επιχειρήματα και ότι είναι πολύ σημαντικό για την ηγεσία του υπουργείου να μην υπάρξουν νέες περικοπές σ’ ότι αφορά τα μισθολογικά.

 

Μείωση του εισοδήματος κατά 25%


Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

 

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας φαίνεται να καταλαμβάνουν μόνιμα ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων

 

Το α΄ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.

 

Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α' εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%.

 

Γενικά η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9%. για το α' εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.

 

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 12,79% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011.

Σε ότι αφορά στις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων, προκύπτει ότι για το 9,3% των εργαζομένων υπήρξαν μειώσεις της τάξης του 23,7%.

 

Από τις 14 Φεβρουαρίου έως σήμερα, υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο. Τα «πρωτεία» όσον αφορά στις μειώσεις έχουν οι περιοχές της Ηπείρου 29,73% της Θεσσαλίας 27.90% και της Κρήτης 26%.

 

Αντίστοιχα 26.151 επιχειρήσεις, που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους, κατέθεσαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταστάσεις προσωπικού με ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αμοιβών 23,36% κατά μέσο όρο.

 

Την ίδια ώρα σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, ωστόσο οι έλεγχοι για την πάταξή της εντείνονται. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2012 οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν συνολικά περί τους 29.790 ελέγχους, κατά 2.152 περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

 

Το 49,5% των ελέγχων έγινε σε επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες το 58,2% των εργαζομένων βρέθηκαν ανασφάλιστοι, το 17,4% των ελέγχων έγινε στο λιανικό εμπόριο όπου το 8,7% ήταν ανασφάλιστοι και το 4,1% στις βιοτεχνίες όπου η «μαύρη εργασία» φθάνει το 11%. Συνολικά από τους 29.560 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές, οι 10.603 ήταν ανασφάλιστοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:05 - 19 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.