ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται κοινωνικό «λίφτινγκ» στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο

08:14 - 20 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Έρχεται κοινωνικό «λίφτινγκ» στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο
Κοινωνικό "λίφτινγκ" στην εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του κίνησης, ώστε αυτή να γίνει προς τα κάτω, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη πλήρη εξίσωση των ειδικών φόρων (ΕΦΚ) στα δύο καύσιμα, στα επίπεδα των 330 ευρώ/ 1.000 λίτρο, όπως είχε εισηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο ο σύνδεσμος εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικής μελέτης που είχε παραγγείλει από το ΙΟΒΕ.


Την ίδια ακριβώς πρόταση έχουν συζητήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, και όλα δείχνουν ότι τελικά θα υιοθετηθεί.

 

Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης κατά 80% - από τα 412 ευρώ/ 1.000λίτρο που είναι σήμερα στα 330 ευρώ / 1.000λίτρο- και να "συναντηθεί" σε αυτά τα επίπεδα με τον ΕΦΚ του θέρμανσης (σήμερα 60 ευρώ/ 1.000 λιτρο).


Αντίθετα το σχέδιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπ Οικονομικών ήταν να αυξηθεί μόνο ο ΕΦΚ του θέρμανσης από τα 60 ευρώ/ 1.000λιτρο στα 330 ευρώ, με παράλληλη διατήρηση όμως του φόρου στο κίνησης στα 412 ευρώ. Σχέδιο που άφηνε ανοικτή τη πόρτα στο λαθρεμπόριο, όπως είχε επισημάνει τότε το ΙΟΒΕ, αφού θα είχαμε μερική εξίσωση των δύο φόρων και όχι στο 100%. Το λαθρεμπόριο επομένως θα συνεχιζόταν -σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ- και ίσως σε μεγαλύτερη ακόμη κλίμακα καθώς τα κυκλώματα για να έχουν τα ίδια παράνομα κέρδη, θα διακινούσαν μεγαλύτερες ποσότητες, μαζί με ναυτιλιακό πετρέλαιο, το οποίο παραμένει εντελώς αφορολόγητο.

 

Εξαλείφει το κίνητρο για λαθρεμπόριο, πιο καθαρό πετρέλαιο


Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν ότι το νέο μοντέλο εξίσωσης των δύο φόρων προς τα κάτω εξαλείφει το κίνητρο για λαθρεμπόριο που με βάση το προηγούμενο σχέδιο παρέμενε. Διότι μέχρι σήμερα ο λαθρέμπορος, πουλώντας ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που έχει ΕΦΚ 60 ευρώ/χιλιόλιτρο ως κίνησης (με ΕΦΚ 412 ευρώ/χιλιόλιτρο), έβαζε στην τσέπη τη διαφορά των 350 ευρώ.

 

Με την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, απλώς θα έβαζε λιγότερα χρήματα στην τσέπη, μόνο 82 ευρώ (412-330), εν ολίγοις το λαθρεμπόριο θα συνεχιζόταν. Παράγοντες πάντως των εταιρειών εκτιμούν ότι με το νέο αυτό μοντέλο η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί από τον Οκτώβριο στα 1,30-1,35 ευρώ, αντί για 1,40 ευρώ/ λίτρο ή και παραπάνω που θα ήταν διαφορετικά.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω το υπουργείο ΠΕΚΑ εξετάζει και τη δυνατότητα αλλαγής των προδιαγραφών του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να γίνει πιο καθαρό, δηλαδή με λιγότερο θείο.

 

Το επίδομα


Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση του ΙΟΒΕ συνδυάζει και επίδομα θέρμανσης που θα πρέπει να χορηγηθεί με γεωγραφικά, οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια (σε όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο) και ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζεται από 34 έως 211 εκατ. ευρώ για το 2012, και σε 190 - 263 εκατ. ευρώ για το 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.