ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθημερινές ανατροπές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

00:05 - 23 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Καθημερινές ανατροπές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Προχωρεί το due dilligence στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, που θα ανακεφαλαιοποιηθούν, από ορκωτούς ελεγκτές και στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διεισδύουν στα ενδότερα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, τσεκάροντας πορεία δανείων, καθυστερήσεων και επισφαλειών.

Από κοινού, οι τραπεζίτες και το Ταμείο θα συναποφασίσουν τα νέα business plans που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της κάθε τράπεζας, ώστε να μπορέσει να δεχθεί τα οφέλη της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα γίνει μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Εν αναμονή του καθορισμού των όρων (warrants, cocos κ.ά.) υπάρχουν και καθημερινές «ανατροπές» που δημιουργούν πρόσθετη επιβάρυνση στο κόστος των τραπεζών και που έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθειά τους για μείωση κόστους. Βέβαια από την άλλη πλευρά, το αυξημένο κόστος λειτουργίας το συντηρούν οι ίδιες οι τράπεζες - προς το συμφέρον όμως του αποταμιευτικού κοινού - ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη μέσω των διάφορων προθεσμιακών καταθέσεων.

 

Προσφέροντας υψηλές αποδόσεις στις προθεσμιακές, μειώνουν ακόμη περαιτέρω τα οργανικά τους έσοδα κα αυξάνουν το σκέλος των δαπανών.

 

Αλλωστε, οι καταθέσεις είναι και αυτές μία μορφή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, όμως από τις πιο υψηλές από πλευράς κόστους. Αποτελεί όμως και εναλλακτική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, όπου οι διατραπεζικές αγορές έκλεισαν για τις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό συνυπολογίζεται και η κατά καιρούς παύση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.