ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ελλάδα

00:18 - 25 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ελλάδα
Η επίσκεψη Μπαρόσο και η συνάντηση του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών σήμερα στη Αθήνα επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων (Ευρωπαίων και Αμερικανών) για τις εξελίξεις στη χώρα μας

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι «προβολείς» ήταν επικεντρωμένοι σε Ισπανία και Ιταλία, με τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι  4η και η 3η κατά σειρά οικονομίες της Ευρωζώνης να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, μετά από αρκετό διάστημα όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα αύριο.

 

Η –ούτως ή άλλως καθορισμένη- παρουσία των εκπροσωπών της τρόικας, συμπίπτει με την επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς αλλά και με το έκτακτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μπαρόσο. Η  παρουσία των παραπάνω στην Ελλάδα προκάλεσε πολλά σενάρια για το αν υπάρχει κάποιο καινούργιο σχέδιο για την χώρα μας ή αν έχει συμβεί κάποιο γεγονός της τελευταίας στιγμής που θα οδηγούσε σε μια εξέλιξη – έκπληξη.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και «κλείδωσε» η επίσκεψη Μπαρόζο στην Αθήνα, προχώρησαν σε διάφορα σενάρια για το αν έχει βγει κάτι καινούργιο για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ορισμένα μάλιστα, ανέφεραν ότι στην Κομισιόν είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και συνέδεαν το ταξίδι του κ. Μπαρόζο ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για επίπληξη στην Ελλάδα.

 

Αν και αυτό το σενάριο ακούγεται υπερβολικό (δε θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηριστεί και απίθανο) η αλήθεια είναι ότι πολλοί ψάχνανε να βρουν ένα λόγο, συνδέοντας την παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αυτή του κ. Κόλινς. Μάλιστα, έγινε λόγος ότι θα υπάρξει και μυστική συνάντηση που θα έχουν οι δύο αξιωματούχοι, κάτι που αρνούνταν  οι Βρυξέλλες.

 

Εκτόνωση της έντασης επιθυμεί ο Μπαρόζο

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιμείνει στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του μνημονίου που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο.

«Δεν έρχεται για να τραβήξει αυτιά, έρχεται για να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλά σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, αυτό της τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας» σημειώνουν πηγές των Βρυξελλών.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο θα επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών που ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) να μην ανοίξει κανένα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης προτού υπάρξουν έμπρακτες κινήσεις από την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της εφαρμογής του δεύτερου Μνημονίου.

Την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ αναμένεται να διαμηνύσουν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν πριν το ραντεβού Σαμαρά-Μπαρόζο.

 

«Διερευνητική» επαφή από τις ΗΠΑ


Για την επίσκεψη του Τσαρλς Κόλινς τα πράγματα είναι απλά. Ο λόγος είναι οι «γέφυρες» που θέλει να κρατήσει και να ενισχύσει με τη χώρα μας η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση του τονίζει πως η επίσκεψη του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών σε Ελλάδα και Ιταλία (θα μεταβεί στη Ρώμη την Πέμπτη) είναι για ενημέρωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

 

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι παρασκηνιακά θα υπάρχουν και ζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να εμπλακούν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου είτε οικονομικά μέσω επενδύσεων αλλά και γεωπολιτικά –βλέπε κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ευρασίας. Η επίσκεψη του κ. Κόλινς έρχεται με μόλις τρεις μέρες διαφορά από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 25 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.