ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαχαίρι» στις ταρίφες των νέων φωτοβολταικών, αμετάβλητες στα υφιστάμενα

07:55 - 27 Ιουλ 2012 | Οικονομία
«Μαχαίρι» στις ταρίφες των νέων φωτοβολταικών, αμετάβλητες στα υφιστάμενα
Σε δραστική μείωση για τις ταρίφες των φωτοβολταικών που θα υπογράψουν μελλοντικά σύμβαση πώλησης της ενέργειάς τους στο σύστημα προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δεν προτίθεται ωστόσο να «πειράξει» τις ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταικών έργων.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα ενεργειακά, Ασημάκης Παπαγεωργίου με φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, τους διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις στις ταρίφες των εν λειτουργία επενδύσεων, και ειδικά των φωτοβολταικών, ένα σενάριο –ακραίο μεν- που ωστόσο είχε αρχικά τεθεί στο τραπέζι. Το μέτρο δεν εξετάζεται, αφενός επειδή θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα, αφετέρου γιατί κάτι τέτοιο δεν στέκει νομικά, καθώς θα αποτελούσε αθέτηση εκ μέρους του Δημοσίου συμβατικής του υποχρέωσης που έχει αναλάβει για 25 χρόνια.

 

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν θα μείνουν ανεπηρέαστα τα μελλοντικά έσοδα των υφιστάμενων φωτοβολατικών σταθμών, είτε μέσω της φορολογίας στα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, είτε μέσω της επιβολής πλαφόν στην πωλούμενη ενέργεια προς το σύστημα, όπως συμβαίνει στην Ισπανία.

 

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις


Εκείνο που ωστόσο είναι πιο σαφές, αφορά στη μείωση για τις ταρίφες για τα νέα φωτοβολταικά, κάτι που θα ανακοινώσει το υπουργείο μαζί με μια δέσμη μέτρων πιθανότατα στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για τη 2η μείωση από την αρχή του έτους, αφού το κόστος του εξοπλισμού διεθνώς πέφτει διαρκώς, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί τις υψηλότερες ίσως ταρίφες πανευρωπαϊκά  (50% πάνω από της Γερμανίας και της Ιταλίας, 40% πάνω από της Ισπανίας και Γαλλίας), όταν μάλιστα έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη.

 

«Θα βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας, χωρίς να δοθεί αντιαναπτυξιακό μήνυμα», ανέφερε χθες ο κ. Παπαγεωργίου, που κράτησε μάλλον κλειστά τα χαρτιά του, αφού οι επαφές με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ θα συνεχιστούν Δευτέρα και Τρίτη.

Το μαχαίρι στις ταρίφες των νέων έργων αποτελεί ένα βασικό μέτρο συγκράτησης του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος του λειτουργού του συστήματος, ΛΑΓΗΕ  (φτάνει σήμερα στα 295 εκατ. ευρώ με τάσεις αυξητικές, αφού κάθε μήνα προστίθενται και νέα έργα). Στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα μαζί βέβαια με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως η εξεταζόμενη αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που θα επιδιωχθεί να είναι όσο μικρότερη γίνεται.

 

Τι θα ισχύσει για οικιακά, 18μηνο


Ένα πάντως ζήτημα που παραμένει ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παρέμβασης όχι στα υφιστάμενα φωτοβολταικά, αλλά σε όσα έχουν υπογράψει συμβόλαιο με το ΛΑΓΗΕ, ωστόσο είτε επειδή τελούν υπό κατασκευή είτε για άλλους λόγους, ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει.  Ο νόμος δίνει στη διάθεση των υποψηφίων επενδυτών ένα περιθώριο 18 μηνών από τη στιγμή που υπογράψουν σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ, προκειμένου μέσα σε αυτό το διάστημα να έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την κατασκευή του έργου τους και αυτό να τεθεί σε λειτουργία. Αν δεν τα καταφέρουν, χάνουν την «ταρίφα» που κλείδωσαν, και παίρνουν την αμέσως χαμηλότερη (σσ: οι «ταρίφες» βάσει νόμου μειώνονται ανά 6μηνο). Ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια είναι το 18μηνο, να μειωθεί δραστικά. Στην κατηγορία του 18μηνου βρίσκονται αρκετές χιλιάδες επενδυτές, με συμβολαιοποιημένα έργα ισχύος περίπου 2.000-2.500 MW. Το θέμα παραμένει ανοικτό, όπως επίσης και το τι θα ισχύσει με τα οικιακά φωτοβολταικά, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στην εγκατάστασή τους μαζί με τα προνόμια που χαίρουν  (πληρώνονται από τα 49,5 λεπτά/ KWh, από τις υψηλότερες τιμές διεθνώς) έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

 

Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιβολή «πλαφόν» στην παραγόμενη ενέργεια που πωλείται στο σύστημα των νέων έργων, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, παραμένουν μεν στο τραπέζι, επειδή ωστόσο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, καθώς και περαιτέρω αξιολόγηση, θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η «μόδα» με τα φωτοβολταικά έχει προκαλέσει υπερπληθώρα υποψηφίων επενδυτών. Ο νόμος για το εθνικό στόχο από ΑΠΕ που πρέπει να πιάσει η χώρα, ορίζει ότι μέχρι το 2014 πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει 1.500 MW, και σήμερα έχουν εγκατασταθεί 900 MW, ενώ συμβόλαιο έχουν περί τα 2.000 MW.

 

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους φορείς των ΑΠΕ ότι θα «ξεμπλοκάρει» σχετικά γρήγορα το δάνειο των 140 εκ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.