ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Die Welt: Υπάρχει plan D για την Ελλάδα

08:46 - 27 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Συνεχίζονται τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για νέα αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους

Η Die Welt επικαλείται πληροφορίες για Plan D, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι ιδώτες ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν στο PSI θα δεχθούν «κούρεμα».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλεϊ δεν διέψευσε ότι μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις στο παρασκήνιο, λέγοντας: «Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ενημέρωση Τύπου στην Ουάσιγκτον δέχθηκε βροχή ερωτημάτων για το αν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με εμπλοκή της ΕΚΤ. Ερωτηθείς ειδικά για το αν ισχύει η θέση που διατύπωσε τον προηγούμενο Μάρτιο το ΔΝΤ, ότι αν το ελληνικό πρόγραμμα αποκλίνει η χώρα θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια από την Ευρώπη ή περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, ο Χόουλεϊ ξεκαθάρισε πως η άποψη του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου.

Ο ίδιος αρνήθηκε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να σχολιάσει αν έχει τεθεί προς συζήτηση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν σχολιάζει συζητήσεις που  γίνονται ιδιωτικά.

 

«Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι κατά την αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει σε αυτή τη φάση αναλυτική διαπραγμάτευση, καθώς η βασική συζήτηση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, το οποίο ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Plan D μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, δηλαδή τη χρεοκοπία, τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης και κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Αλλά και ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε  στο Bloomberg ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μια «πιθανή λύση», αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα προσδιόρισαν τα οφέλη από το Plan D κοντά στα 23 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν διεκδικήσει τα 17 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν πληρωθούν τα 6 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που εξαιρέθηκαν από το PSI.

 

Όπως τόνισαν, αν η ΕΚΤ δεχθεί κούρεμα, θα απολέσει την προτεραιότητα έναντι των άλλων επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που θα ευεργετήσει την αγορά κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.