ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ήρθε η ψήφος εμπιστοσύνης στο Χ.Α.

00:25 - 31 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Δεν ήρθε η ψήφος εμπιστοσύνης στο Χ.Α.
Ούτε το πρώτο deal στις τράπεζες ή η πρώτη αποκρατικοποίηση δεν συγκίνησε τους ξένους.

Με τον τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ να γίνεται σε επτά μετοχές του 20άρη, δηλαδή τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Κύπρου, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ φτωχά. Και ο πιο καλόπιστος, υποστηρίζει παλαιός χρηματιστής, περίμενε χθες συμμετοχή στην αγορά ως «στήριξη» στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που όπως φαίνεται ότι συντελείται τον τελευταίο καιρό. Αντ' αυτού όμως, στην αγορά δραστηριοποιήθηκαν οι ίδιοι και οι ίδιοι παίκτες και κυρίως τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, θυγατρικές τραπεζών και αμοιβαία κεφάλαια, με προφανή στόχο να ανεβάσουν τα «δικά» τους χαρτιά, ανέφερε ο ίδιος.

 

Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο τόνιζαν με νόημα στο 'R' ότι δεν έχουμε ακόμα καμία εντολή άνωθεν για την Ελλάδα και αυτοβούλως δεν μπορεί να πάρει κανείς την ευθύνη όταν α) η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, β» η καλή θέληση δεν φτάνει, αφού χρειάζονται πράξεις, γ) τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να φτάσουν στα 14,5 δισ. δεν έχουν ακόμα περάσει και δ) υπάρχει ανησυχία για κοινωνική αναστάτωση από τον Σεπτέμβριο.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα οι επενδυτές και κυρίως αυτούς που... «περιμένουμε» δεν πρόκειται να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την ελληνική αγορά αν δεν δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, κρατούν στάση αναμονής και για έναν ακόμα λόγο. Το ενδεχόμενο νέου κουρέματοςμέσα στον Αύγουστο είναι πολύ πιθανό, συζητούν οι αναλυτές μεταξύ τους, παραπέμποντας στην εξειδίκευση των προθέσεων της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση και για νέα μείωση επιτοκίων στο 0,50% από 0,75%.

 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «η αφορμή για την επιτάγυνση της πτώσης δόθηκε από το εξωτερικό καθώς οι φόβοι από την σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας αύξησαν την αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά. Ελλείψει άλλων ειδήσεων και αναμένοντας την Τρόικα η αγορά φάνηκε αδύναμη να αναχαιτίσει την πτώση καταγράφωντας την μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς. Η συνέχεια ωστόσο δεν είχε ανάλογη προσαρμογή με τις Ευρωπαικές αγορές καθώς η πορεία των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών φάνηκε να επηρεάζεται περισσότερο από νέα δημοσιεύματα και αναλύσεις αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

 

Η εγχώρια αγορά παραμένει πολύ επιρρεπής σε αρνητικά νέα και σχεδόν απαθής σε άλλα θετικά ερεθίσματα δείγμα των φοβικών συνδρόμων που έχουν αναπτυχθεί στους εμπλεκόμενους αλλά και στην απουσία θεσμικών κεφαλαίων που θα αναλάμβαναν ένα πιο δραστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας. Ενδεχομένως η αγορά να αναζητά περισσότερο κάποιο δυνατότερο έρεισμα από την πλευρά των συζητήσεων μεταξύ Κυβέρνησης - Τρόικας ως προς την αποδοχή του πακέτου μέτρων που θα δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση και θα βάλει σε τελική φάση την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τότε οι διακυμάνσεις θα έχουν περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα και η εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος θα κάνει πιο εφήμερες τις όποιες προσπάθειες αλλαγής κλίματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.