ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συζητούν οι ξένοι διαχειριστές για την Ελλάδα και γιατί βιάζεται ο Στουρνάρας

01:31 - 01 Αυγ 2012 | Οικονομία
Τι συζητούν οι ξένοι διαχειριστές για την Ελλάδα και γιατί βιάζεται ο Στουρνάρας
Aρνητική αξιολόγηση της τρόικας φοβούνται Σαμαράς, Στουρνάρας, που μπορεί να σημάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Κλειδί και τα deals σε Emporiki και τις άλλες τράπεζες.

Οι απώλειες της Πειραιώς πάνω από 7% ήταν μάλλον αναμενόμενες, έπειτα από ένα σερί ανόδου την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, για τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα θερμό για τον τραπεζικό κλάδο και το μοναδικό μελανό σημάδι είναι η απουσία των ξένων. Το αν ο τζίρος χθες αυξήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ από τα περίπου 20 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Έλληνες επενδυτές προέβαιναν σε ένα ακατάσχετο τζογάρισμα, με τους ξένους να είναι απλώς θεατές. Ο λόγος που οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πάρει ακόμα το ok για την ελληνική αγορά είναι γιατί το μέτωπο της οικονομίας παραμένει ορθάνοιχτο.

 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους χρηματιστές, επιδιώκει να καλύψει τη δυστοκία που υπάρχει ως προς τη λήψη αποφάσεων με διαρροές και ανακοινώσεις ότι στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων επανέρχεται ο ΟΠΑΠ και πως το Τ.Τ. πρόκειται να πουληθεί μέσα στον Αύγουστο. Όταν όμως, είναι αμφίβολη η έκθεση της τρόικα για την ελληνική οικονομία, το οικονομικό περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να κινηθούν με τη μίνιμουμ ασφάλεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούν ότι δεν κάνουν καλό και δηλώσεις που υπονομεύουν την κυβερνητική προσπάθεια σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

 

Έλληνες διαχειριστές έχουν την άποψη ότι αυτή τη φορά δεν γίνεται η Ελλάδα να κάνει πίσω στις υποχρεώσεις της γιατί οι δανειστές πραμονεύουν με το όπλο παρά... πόδα. Δεν θεωρούν τυχαία τα δημοσιεύματα για την κυκλοφορία δύο νομισμάτων στην Ελλάδα από τη στιγμή που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, με μία εις βάρος της έκθεση της τρόικα. Ίσα ίσα, αναφέρουν οι διαχειριστές, η Ελλάδα θα αποτελέσει το παράδειγμα και για τις υπόλοιπες υπότροπες χώρες. Μάλιστα, τέτοιες πληροφορίες έρχονται και στα γραφεία των τραπεζιτών που επιδιώκουν τη μέγιστη θωράκιση των τραπεζών πριν από την ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή το σενάριο τρομοκρατίας θέλει την Ευρώπη, μέσω της ΕΚΤ και του EFSF να αγοράζουν ομόλογα των προβληματικών χωρών εκτός της Ελλάδας, διότι μία ακόμα αξιολόγηση της χώρας μας θα είναι απογοητευτική με ορατό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ακόμα και μέσα στον φθινόπωρο. Πρόκειται για σενάρια τα οποία ήδη έχει συνεκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας.

 

Ήδη, η Πειραιώς μετά την εξαγορά του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ πετυχαίνει Tier 1 πάνω από 8% που είναι το όριο. Αντίστοιχες κινήσεις, όπως κυκλοφορεί ντόνως στην αγορά, πραγματοποιεί και η Eurobank για το Τ.Τ., ενώ κάποιες άλλες φήμες κάνουν λόγο για συγχώνευση με την Εθνική. Για δε την Alpha Bank, παρά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ενδιαφέρεται για την Emporiki, οι πληροφορίες που συζητούνται στα χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι ο κ. Ι. Κωστόπουλος θα προτιμούσε έναν ισχυρό ξένο σύμμαχο και αυτός υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να είναι η Credit Agrcole.

 

Δηλαδή μετά την απορρόφηση της Emporiki από την Alpha, στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί η Credit Agricole να συμμετέχει με μία σημαντική θέση της τάξης του 10%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε διαρροή της προς τα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, η Credit Agricole έθετε προϋποθέσεις για το προφίλ του αγοραστή της Emporiki, φωτογραφίζοντας εμμέσως την Alpha Bank.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 01 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.