ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπούλιας προς Στουρνάρα: Υπάρχει ελπίδα; - Υπέρ του ευρω/ομολόγου το SPD - Nέο κούρεμα απαιτεί το ΔΝΤ

14:21 - 07 Αυγ 2012 | Οικονομία
Παπούλιας προς Στουρνάρα: Υπάρχει ελπίδα; - Υπέρ του ευρω/ομολόγου το SPD - Nέο κούρεμα απαιτεί το ΔΝΤ
Αλλάζουν τα δεδομένα για τη διάσωση της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια έκανε λόγο για μία σημαντική εξέλιξη, αυτή του SPD, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας που συζητάει την έκδοση των ευρω/ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάαρα, για να μείνει η Ελλάδα μέσα στο παιχνίδι, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στην λήψη των άμεσων και αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πουζήτησε ο ίδιος να δει τον κ. Στουρνάρα, ρώτησσε τον υπουργό Οικονομικών, αν υπάρχει ελπίδα, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωσε απόλυτα.

 

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD κ. Sigmar Gabriel, δήλωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να αλλάξει στάση όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγων.

 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κα. Merkel έχει αποτύχει και ότι το SPD είναι πρόθυμο να δεχτεί την αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, εφόσον υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Πλην όμως, ο κ. Gabriel σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον γερμανικό λαό σε δημοψήφισμα.

 

Νέο κούρεμα

 

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πιέσεις για νέο κούρεμα, τουλάχιστον κατά 30% του ελληνικού χρέους, αλλά προς την ΕΚΤ και τις χώρες δανειστές της ευρωζώνης. Όπως έγραψε η Wall Street Journal, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βαθιά ύφεση, που όλο και χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περιοριστεί σε βιώσιμα επίπεδα, προτού αποδεσμευτούν επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της χώρας.

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν η διαγραφή μέρους αυτού. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε ισχυρές αντιδράσεις από πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν ήδη δανείσει 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και αντιτίθενται σε κάθε επιπλέον παραχώρηση.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή, που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ωστόσο το ΔΝΤ τώρα θέλει να το δει να διαμορφώνεται στο 100% του ΑΕΠ το 2020, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου ύψους 33 δισ. ευρώ στο ταμείο, υποστηρίζουν στελέχη του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.