ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι διαχειρίσιμο» υποστηρίζει η Credit Suisse

12:00 - 17 Αυγ 2012 | Οικονομία
«Το Grexit δεν είναι πιθανό να γίνει άμεσα» υποστηρίζει ο διεθνής οίκος

Η Credit Suisse  θεωρεί πως η ΕΚΤ είναι στην καλύτερη θέση για να ενεργήσει, τονίζοντας πως ήλθε η ώρα η ΕΚΤ να αναδιαρθρώσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες για το θέμα της προτεραιότητας αποπληρωμής.

 

Πιο αναλυτικά, η Credit Suisse στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική της (17/8), αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να εξελίσσεται και παραμένει σημαντική για τους ευρωπαίους επενδυτές, με το κλίμα και τις ευρωπαϊκές αγορές επιτοκίων να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ελληνικές εξελίξεις.

 

Η CS υπογραμμίζει ότι διαφωνεί πλήρως με τα σχόλια γερμανών πολιτικών –που όπως σχολιάζει ελπίζει να έχουν πολιτικά κριτήρια και να μην είναι η πραγματική τους πεποίθηση- ότι μια έξοδος της Ελλάδας τώρα θα είναι διαχειρίσιμη. Αν και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό, ωστόσο δεν πιστεύει ότι αυτό ισχύει τώρα, με την κατάσταση στην Ισπανία απλώς να τονίζει τους κινδύνους: η μετάσταση από μια έξοδο της Ελλάδας θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί από την ευρωζώνη και αδύνατο με τα υφιστάμενα πολιτικά «εργαλεία».

 

Αν και συνεχίζει να υπάρχει συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει βραχυπρόθεσμα: δεν υπάρχουν εμφανείς καταλύτες και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

 

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η CS παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική, τονίζοντας πως η έκθεση της τρόικας είναι κρίσιμης σημασίας. Σε ορίζοντα 6-12 μηνών θεωρεί πως η ευάλωτη θέση της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη και θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του θέματος. Τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του ευρώ σημαίνουν ότι η παροχή της επιπρόσθετης στήριξης που είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται η Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με αξιοσημείωτο τον κίνδυνο να αποδειχθεί ότι δεν θα επαρκεί για να ξαναφέρει την Ελλάδα σε πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο δρόμο.

 

Βραχυπρόθεσμα, οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα Σαμαράς-Merkel-Hollande, σε συνδυασμό με την διαρροή της πρότασης για τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής, θεωρείται ότι είναι απλώς το επόμενο στάδιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με την ευρωζώνη. Αν και πιθανότατα θα υπάρξουν πολλοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι, η Credit Suisse αναμένει ότι λίγες θα είναι οι ουσιαστικές εξελίξεις εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας και της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους που θα περιέχονται σε αυτήν.

 

Και λόγω των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, οι όποιες περαιτέρω καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση της έκθεσης εκτιμάται ότι θα εκληφθούν αρνητικά.

 

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει άμεση και ουσιαστική στήριξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις εξωτερικές της υποχρεώσεις χρησιμοποιώντας τον ELA –όπως έγινε εμφανές από την πρόσφατη έκδοση για την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν στις 20 Αυγούστου.

 

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Credit Suisse, έχει την δυνατότητα να ενεργήσει με πολύ πιο βιώσιμο και ουσιαστικό τρόπο, αναδιαρθρώνοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια αφορά στην εξυπηρέτηση των ομολόγων και δανείων του επίσημου τομέα, η μείωση αυτών των απαιτήσεων θα είχε δραματική επίπτωση στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί.

 

Αν γίνει με ουσιαστικό τρόπο, θα μπορούσε επίσης να διευθετήσει το θέμα της προτεραιότητας εξυπηρέτησης των ομολογιούχων. Και, σύμφωνα με την Credit Suisse, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν η ΕΚΤ αναδιαρθρώσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει όπως έγινε και με το PSI.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.