ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΚΕΛ: Εάν υπάρξει νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να περιοριστούν οι πιέσεις στην Κύπρο

20:55 - 17 Αυγ 2012 | Οικονομία
Θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία θα αποτελέσει ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, εκτιμούν βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στην Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Ο οικονομολόγος, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε την Πέμπτη ότι από ένα πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ίσως απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω άσκησης πίεσης στην κυπριακή οικονομία.

Ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν σοβαρή αρνητική εξέλιξη το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και είπε ότι θα ήταν ευχής έργο για τον ελληνικό λαό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαρίσει στη χώρα και άλλα χρέη.

Ο οικονομολόγος, βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι οποιαδήποτε εξέλιξη μειώνει το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες της Κύπρου.

Αν η Ελλάδα καταφέρει να μη χρεοκοπήσει, είπε, η κυπριακή οικονομία θα έχει καλύτερες προοπτικές.

Ανέφερε ακόμη ότι αν η Ελλάδα αναγκαστεί τελικά να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, οι συνέπειες για την Κύπρο θα είναι καταστροφικές. «Θα μιλούμε τότε για έξοδο και της Κύπρου από την Ευρωζώνη και για επιστροφή της στη λίρα», είπε.

Ωστόσο, και οι δύο βουλευτές συμφώνησαν ότι είναι δύσκολο να προωθηθεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο αφορά θεσμικές αρχές πίσω από τις οποίες βρίσκονται κράτη.

Κόντρα για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σκληρή επίθεση εναντίον του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ εξαπέλυσε η κυβέρνηση μετά τη διατύπωση επικρίσεων και από το ΑΚΕΛ, με αφορμή επικρίσεις του Κινήματος εναντίον της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, κατηγόρησε την ΕΔΕΚ ότι επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες όσων εξέθεσαν το τραπεζικό σύστημα στην ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως αναφέρει, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικονομία του τόπου και βαθαίνει την ύφεση.

«Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η ΕΔΕΚ να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους, η Κύπρος δεν θα κατέφευγε στον Μηχανισμό Στήριξης», είπε ο κ. Στεφάνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.