ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη πρώτη 10άδα με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο, η Ελλάδα

09:36 - 20 Αυγ 2012 | Οικονομία
Στη πρώτη 10άδα με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο, η Ελλάδα
Στη λίστα των χωρών με τις δέκα υψηλότερες τιμές βενζίνης… παγκοσμίως, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg.

Σε ελάχιστες χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος να βρει ακριβότερη βενζίνη απ’ ότι στην Ελλάδα. Τέτοιες είναι η  Νορβηγία (2,16 ευρώ), η Τουρκία (2,12 ευρώ), το Ισραήλ (1,98 ευρώ), και το Χονγκ Κόνγκ ( 1,84 ευρώ).


Η έρευνα (Bloomberg Gas Price Ranking) διεξήχθη σε 60 χώρες στο διάστημα 9-23 Ιουλίου, και σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση, πίσω από την Ολλανδία (1,78 ευρώ), τη Δανία (1,75 ευρώ), την Ιταλία (1,74 ευρώ), και τη Σουηδία (1,73 ευρώ).


Ίσως, αν η έρευνα διεξαγόταν σήμερα, περίοδο όπου οι τιμές διυλιστηρίου έχουν αυξηθεί από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 16 λεπτά το λίτρο, και η μέση τιμή βενζίνης έχει φτάσει τα 1,814 ευρώ (19/8/2012, www.fuelprices.gr), ενδεχομένως τα στοιχεία να ήταν διαφορετικά και η θέση της χώρας ακόμη υψηλότερη.

 

Όσο για τις χώρες με την πιο φθηνή βενζίνη είναι η Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος.

 

Πάνω από 2 ευρώ


Στο μεταξύ, και ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη 10άδα των ακριβότερων χωρών στον κόσμο, η αμόλυβδη έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ, κάνοντας την αρχή από τα νησιά.

 

Το ακριβότερο βενζινάδικο εντοπίζεται στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο. Ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης όπου η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,999 ευρώ το λίτρο, μια... ανάσα από τα 2 ευρώ. Πάλι στην Κρήτη, αυτή τη φορά στο Λασίθι η αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται στα 1,995 ευρώ το λίτρο, ενώ και στον Πειραιά υπάρχει πρατήριο με τιμή στα 1,992 ευρώ το λίτρο.


Η έκρηξη των τιμών κυρίως στις νησιωτικές και λοιπές περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, οφείλεται συχνά – εκτός από το ράλι των τιμών του πετρελαίου- και στην κερδοσκοπική πρακτική του κυκλώματος εμπορίας και λιανικής υγρών καυσίμων.

 

Παράλληλα βέβαια, έκρηξη τιμών πυροδοτούν μια σειρά από γεγονότα στη διεθνή αγορά. Αυτά είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν. Έτσι, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε χθες την Κυριακή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 1,814 ευρώ το λίτρο από 1,781 ευρώ το περασμένο Σάββατο 11 Αυγούστου. Σε οκτώ μέρες η αύξηση ήταν 3,3 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με τις 2 Ιουλίου οπότε κι άρχισε το νέο αδιάκοπο σερί αυξήσεων, η αμόλυβδη έχει ακριβύνει πάνω από 15 λεπτά το λίτρο.

 

Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα


Να μειωθεί άμεσα ο ΕΦΚ στα καύσιμα ζητά και πάλι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά και οι καταναλωτές.

Η ΟΒΕ σημειώνει ότι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα οι τιμές διυλιστηρίου στην αμόλυβδη έχουν αυξηθεί πάνω από 16 λεπτά το λίτρο, ενώ «την ίδια περίοδο οι τιμές λιανικής, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έχουν αυξηθεί 10 λεπτά το λίτρο».


Η ομοσπονδία συνεχίζει λέγοντας ότι «για μια ακόμη φορά το ράλι ανόδου των τιμών προσπαθεί να φρενάρει τη λιανική εμπορία, με συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους της» και καταλήγει ως εξής: «Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και εισοδηματικής αφαίμαξης των Ελλήνων, είναι απαράδεκτο να διατηρούνται οι φόροι σε επίπεδα που κάνουν τα καύσιμα της χώρας μας απλησίαστα και τα ακριβότερα της Ευρώπης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.