ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις συντάξεις, η σειρά των μισθών..;

04:01 - 24 Αυγ 2012 | Οικονομία
Μετά τις συντάξεις, η σειρά των μισθών..;
Μπορεί οι περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα, αλλά οι μειώσεις δεν αποκλείεται καθόλου να πιάσουν και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Λόγω καλοκαιριού, οι συζητήσεις για το μισθολογικό έχουν κοπάσει, με τους κοινωνικούς εταίρους να έχουν δώσει εκ νέου ραντεβού για το Σεπτέμβριο, σ' ένα καινούργιο γύρο «κοινωνικού διαλόγου». Στο διάστημα που πέρασε και είχαμε σιγή ασυρμάτου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ωστόσο, μέτρα πάρθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο καλοκαίρι είχαμε την υπογραφή αρκετών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε διάφορους κλάδους (Εμπόριο, Ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.α) στις οποίες οι εργοδότες με την πλειοψήφια των εργαζόμενων συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας έμεινε στην απ' έξω, μιας και η ηγεσία του έχει καταστήσει σαφές ότι τον πρώτο ρόλο για τα μισθολογικά τον έχουν οι κοινωνικοί εταίροι. Στάση που δε φαίνεται να αλλάζει από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, ακόμα και αν ο Σεπτέμβριος πλησιάζει.

 

Δεδομένες οι πιέσεις από την τρόικα

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ετοιμάζουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον ερχόμενο μήνα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε το ποιά θα είναι αυτή από τώρα, αλλά η λογική λέει ότι θα παρατηρηθούν κένα στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς πως η τριμερής αντιπροσωπεία των δανειστών έχει να ενημερωθεί αναλυτικά για την οικονομία της χώρας μας από την περασμένη άνοιξη, όταν και είχε συντάξει την τελευταία της έκθεση.

Τα κένα αυτά που θα προκύψουν, λογικά, είναι αρκετά πιθανό ότι ζητηθεί να καλυφθούν και από το μισθολογικό κόστος. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι στους όρους του δεύτερου Μνημονίου αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός του μισθολογικού κόστους σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όλοι οι όροι του προγράμματος, και κάτι τέτοιο δε συνέβη, όπως γνωρίσουμε όλοι.

Από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων, έχει ειπωθεί αρκετές φορές η ότι δεν είναι σύμφωνοι με νέα μειώση του κατώτατου μισθού αλλά με μια περικοπή του μέσου μισθού. Πάνω σ΄αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, είχε τονίσει πόσο σημαντική ήταν η νέα ΣΣΕ που υπογράφηκε στο χώρο τους Εμπορίου, Σύμβαση η οποία προέβλεπε μειώση του μισθού για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

 

Αδιευκρίνιστη η στάση του υπουργείου


Δεδομένου του ότι πιέσεις από τους δανειστές θα υπάρξουν (είτε για τον κατώτατο μισθό, είτε για το μέσο μισθό), έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση που θα κρατήσει υο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές, δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από την τελευταία θέση του υπουργειού. Επιμένουν δηλάδη στο ότι για όποιες αλλαγές υπάρξουν στα μισθολογικά, υπεύθυνοι είναι οι «κοινωνικοί εταίροι».

 

Ωστοσο, στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμε να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, δεν υπάρχει κάποια σταθερή απάντηση κι αντ' αυτού λέγεται πως «έχουμε εμπιστοσύνη στους εταίρους και πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λόγικη, ειδικότερα από τη στιγμή που η κατάσταση της χώρας έχει φτάσει σ' αυτό το σημείο». Απάντηση που θυμίζει λίγο... χρησμό, με τα νούμερα να δείχνουν ότι για τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού προγράμματος θα πρέπει να γίνουν περικοπές προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας.

 

 

Οι σοβαρές εξελίξεις αναμένονται από το Σεπτέμβριο, με γνώστες των γεγονότων να λένε για τις επικείμενες εξελίξεις ότι « θα είναι ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων αλλά και αποφάσεων...»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.