ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο για ΦΠΑ και φοροδιαφυγή

00:07 - 28 Αυγ 2012 | Οικονομία
Ηλεκτρονικό τιμολόγιο για ΦΠΑ και φοροδιαφυγή
Μια νέα ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, αυτές που λιμνάζουν στις εφορίες και στα διοικητικά δικαστήρια προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά όλες οι «λιμνάζουσες φορολογικές υποθέσεις», να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς για επιχειρηματίες και φορολογούμενους όρους και η παρακολούθηση να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Ο στόχος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα είναι να υπάρχει συμμετρία στο πακέτο των μέτρων για τα επόμενα χρόνια (2013-2016) και η προσαρμογή να στηριχθεί επίσης στη σταδιακή αύξηση των εσόδων και όχι μόνο στις περικοπές δαπανών.

Παράλληλα στη φορολογική διοίκηση θα δημιουργηθούν «ηλεκτρονικές γέφυρες» επικοινωνίας των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί δεν υπάρχει καμία επαφή του ΣΔΟΕ με εφορίες.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου προτείνουν ως αποτελεσματικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, την άμεση υλοποίηση  των αποφάσεων για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών, ώστε να εισπράττεται άμεσα ο ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία να υπάρχει βάση δεδομένων για να διενεργούνται επαλήθευσης και   διασταυρώσεις των στοιχείων φορολογίας εισοδήματος όλων των φορολογουμένων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στις προτάσεις του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν:

«Κάθε άλλη παραλλαγή για την υποκατάσταση του, με αναδιατύπωση των σημερινών διατάξεων του ΚΒΣ, δεν απλοποιεί δεν περιορίζει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δεν εκσυγχρονίζει, δεν ενισχύει τη διαφάνεια στις σχέσεις υπηρεσιών και επιχειρήσεων και δεν αναμένεται να ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου με παράλληλη αύξηση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων. Είναι καιρός να πάψουν μικροσυμφέροντα, τα οποία έχουν κάθε λόγο να μην καταργηθεί ο ΚΒΣ.

Βέβαια πλήρης κατάργηση του ΚΒΣ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις από τους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν οι φορολογούμενοι

-Ο επιχειρηματίας θα φέρει το βάρος της απόδειξης των συναλλαγών και των οικονομικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από το λογιστικό σύστημα που τηρεί, για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές του ανάγκες, με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές και κοινά αποδεκτούς κανόνες λογιστικής καταχώρησης των συναλλαγών

-Θα πρέπει να ολοκληρωθεί, χωρίς πρόβλεψη εξαιρέσεων, η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, τήρησης πρόσθετων βιβλίων, ειδικών υποβολών, ειδικών αποδείξεων δαπανών, εκκαθαρίσεων, κτλ.

-Για την εξυπηρέτηση του φορολογικού ελέγχου, να υπάρξει ενεργοποίηση τήρησης μοναδικού επιχειρηματικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι πληρωμές και οι εισπράξεις της επιχείρησης.

-Η ενημέρωση λογιστικών δεδομένων θα γίνεται στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 28 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.