ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκια» κινδύνου για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

00:26 - 30 Αυγ 2012 | Οικονομία
«Καμπανάκια» κινδύνου για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
Αν η επιμονή του υπουργείου Εργασίας για «παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των Συμβάσεων Εργασίας» διατηρηθεί, τότε θα πάμε για έναν ακόμα πιο μαύρο χειμώνα.

Η χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στο πλαίσιο του κοινωνικού εταίρου, δεν έβγαλε κάτι ιδιαίτερο παρά μια δήλωσε που έκανε ο υπουργός Εργασίας και μπορεί να θεωρηθεί «ύποπτη» για την αρχή ακόμα αρνητικότερων εξελίξεων στο ζήτημα των μισθολογικών.

Είπε ο κ. Βρούτσης λοιπόν, ότι «Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική». Βέβαια, δεν αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά μετά από αυτή τη δήλωσε υπάρχει ένα «παράθυρο» ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετικές πράξεις χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.

Τι ορίζει η σύμβαση του δεύτερου Μνημονίου

Υπενθυμίζονται κάποια σημεία από την αναφορά που υπάρχει για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση:
: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο... Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Με εξαίρεση το τι προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο, ενδιαφέρον έχει και μια από τις επιστολές που είχε στείλει στα τέλη Ιουλίου ο Γιάννης Βρούτσης σε εργοδότες και στη ΓΣΕΕ ενώ στα αναγνώριζε ότι «... Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι απαραίτητος...», την ίδια στιγμή αντέτεινε: «Ωστόσο, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η τωρινή, είναι ευνόητο ότι υφίσταται άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών». Και ξεκαθάριζε ότι η αναμόρφωση «του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) (σ.σ. πρέπει να γίνει) υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων...»!
Ταυτόχρονα στα θέματα προς συζήτηση η κυβέρνηση έχει θέσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να μπει και πάλι ζήτημα για τον 13ο και 14ο μισθό.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:41 - 30 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.