ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμμένει ο Βάιτμαν στην άρνηση του για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ - Απείλησε με παραίτηση

10:40 - 31 Αυγ 2012 | Οικονομία
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν απείλησε ανοικτά με παραίτηση εξαιτίας της αντίθεσής του στο πρόγραμμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν πεισθεί από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του, αποκαλύπτει την Παρασκευή η εφημερίδα Bild-Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Ο Γενς Βάιντμαν επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων το οποίο θα επαναδραστηριοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank παρομοίασε αυτήν την πολιτική με «χρηματοδότηση κρατών με το τύπωμα χρήματος«, που δρα σαν «ναρκωτικό», προκαλώντας «εθισμό» στα κράτη.

Ωστόσο, η εμβέλεια των επικρίσεών του είναι περιορισμένη.

Ο προκάτοχός του, Άξελ Βέμπερ, παραιτήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011 ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την αντίθεσή του προς το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών χρέους από την ΕΚΤ, το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Τον ακολούθησε τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλος ένας Γερμανός, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο επικεφαλής οιικονομολόγος της ΕΚΤ, για τους ίδιους λόγους.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 31 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.