ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 3,5% «έτρεχε» ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

13:13 - 05 Σεπ 2006 | Οικονομία
Σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,8% τον Ιούλιο.
Πτωτικά κινήθηκε για τον ίδιο μήνα και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ο οποίος «έπεσε» στο 3,4% από 3,9% τον Ιούλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 2,6%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) η αύξηση του ΓΔΤΚ κατά 3,5% τον Αύγουστο 2006 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2005 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

    -Κατά 7,6% της ομάδας "στέγαση" λόγω της αύξησης στις τιμές των ενοικίων κατοικιών της επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης - αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    -Κατά 4,7% της ομάδας "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά" λόγω αύξησης των τιμών κυρίως στα δημητριακά, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, τα νωπά φρούτα, το ελαιόλαδο, τους χυμούς φρούτων, κλπ.

    -Κατά 4,2% της ομάδας "αλκοολούχα ποτά και καπνός"

    -Κατά 3,9% της ομάδας "εκπαίδευση" λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών (ΙΕΚ).

    -Κατά 3,4% της ομάδας "μεταφορές" λόγω αύξησης των τιμών της βενζίνης, των ναύλων των πλοίων, των εισιτηρίων των υπεραστικών λεωφορείων και των αστικών συγκοινωνιών, του κομίστρου των ταξί, κλπ.

    Αυξήσεις επίσης σημειώθηκαν στην ομάδα "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" κατά 2,5% και κατά 2,3% της ομάδας "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

    Σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι το μήνα Αύγουστο 2006 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2005 παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2005 προς 2004.

    Ειδικά το μήνα Αύγουστο 2006 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2006 ο Εν.ΔΤΚ παρουσίασε μείωση 1%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

    

   
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.