ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκρατικοποιήσεις εξπρές

11:32 - 05 Σεπ 2012 | Οικονομία
Αποκρατικοποιήσεις εξπρές
Ανεβαίνουν τα "κρατικόχαρτα", 3,35% ο ΟΤΕ (συμμετοχή 10% του Δημοσίου), 3% η ΔΕΗ, 4% η ΕΥΔΑΠ, 3,78% ο ΟΠΑΠ, 1,8% η ΕΥΑΘ.

Μέτρα και παρεμβάσεις που θα άρουν τα νομικά και θεσμικά εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν οι πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα, συζήτησαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκαν περί τις 70 νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα ώστε στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 να έχουν μεταβιβασθεί σε ιδιώτες οι πρώτες ΔΕΚΟ. Tαυτόχρονα αναλαμβάνει και επισήμως αύριο τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων ο κ.  Τ. Αθανασόπουλος. Στόχος είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν 5 δισ. κατ' έτος μέχρι το 2015.

 

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του κ. Στουρνάαρα με τον Γερμανό ομόλογό του, πηγές προσκείμενες στον Έλληνα υπουργό αναφέρουν ότι για μία ακόμα φορά δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα να καθησυχάσει την Γερμανική κυβέρνηση και κοινή γνώμη ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας. Επίσης, τυχόν παράταση της δημοσιονομικής προσπάθειας δεν συνεπάγεται νέα κεφάλαια, αφού η χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι έτσι θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της.

Ο κ. Σόιμπλε, λέγεται ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τα μέτρα, αν και δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό ως προς τις προτάσεις του ή τις παρατηρήσεις του. Άλλωστε, στη συνάντηση, δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε φωτογράφοι, που σημαίνει ότι η Γερμανία ήθελε να υποβαθμίσει τη συνάντηση σε μία επαφή τεχνικού, αλλά ουσιαστικού χαρακτήρα.

 

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα, θα τα πουν πάλι στο EcoFin της Κύπρου στις 14/9 και σε νέα διμερή συνάντηση μετά την έκθεση της τρόικα.

 

Σύμφωνα πάντως, με όσα ανακοίνωσε το Γερμανικό υπουργείο  Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε  επισήμανε την Τρίτη στον Έλληνα ομόλογό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ανελλιπώς τα συμφωνημένα.  "Το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της," ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Βερολίνο.  "Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε για ακόμα μία φορά στο συνάδελφό του", συμπλήρωσε η ανακοίνωση.  Το υπουργείο επανέλαβε επίσης ότι η έκθεση προόδου της τρόικας αναμένεται τον Οκτώβριο και ότι από αυτήν θα εξαρτηθεί η απόφαση για το εάν θα λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 05 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.