ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπίθεση... φιλίας από Ολλανδία, Γερμανία για την Ελλάδα - Μιλούν για επιμήκυνση

15:00 - 05 Σεπ 2012 | Οικονομία
Eπίθεση... φιλίας από Ολλανδία, Γερμανία για την Ελλάδα - Μιλούν για επιμήκυνση
Αντιστρέφεται το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα δήλωσε σε ραδιόφωνο της χώρας του ότι αποκλείει την έξοδο κάποια χώρας από το ευρώ (σ.σ. για την Ελλάδα χτυπάει η καμπάνα) στους επόμενους 12 μήνες και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα η αξιολόγηση της τρόικα πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

 

Την Τετάρτη, επίσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρούτε απέρριψε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό, όπως είπε, «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα». Οι δηλώσεις αυτές του Μαρκ Ρούτε έγιναν στο πλαίσιο τηλεοπτικού ντιμπέιτ ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τετάρτη ότι τα επιτόκια δανεισμού που πληρώνουν ορισμένες χώρες «δεν είναι δικαιολογημένα» με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ.

 

«Τα ασφάλιστρα κινδύνου [σ.σ. CDS] ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

 

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε επίσης ότι «υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πιθανή ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αγορών».

 

«Υπάρχει μία βούληση εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ να αντιμετωπισθεί με συστημικό τρόπο η κρίση. [...] Μίλησα σε πολλούς ηγέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτήν την πολιτική βούληση», είπε.

 

Υπέρ του να δοθεί χρόνος, αλλά όχι χρήμα τάχθηκε χθες εκ νέου ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.