ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερο κύμα αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων προωθεί το ΥΠΟΙΚ

21:01 - 05 Σεπ 2006 | Οικονομία
Νέο «σοκ» αναμένεται δεχθεί από το νέο έτος ο χώρος της κτηματαγοράς, δεδομένης της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών κατά 25% , ενώ έπεται μία ακόμη, η τρίτη κατά σειρά, από το 2008.

Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, στην σημερινή συνέντευξη τύπου, επιβεβαίωσε, τα σενάρια περί αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε ....δόσεις, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τον αρχικό της σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα ακολουθήσει κανονικά την πολιτική της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών σε τρία στάδια προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση στον χώρο των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων στις αντικειμενικές, μελετούν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τις Επιτροπές της Περιφέρειας. Κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των αγοραίων τιμών των ακινήτων κατά περιοχή, καθώς και των αποκλίσεων που ισχύουν με τις αντικειμενικές αξίες. Βάσει των στοιχείων αυτών θα γίνει και η δεύτερη δόση αναπροσαρμογής των αξιών. Οι νέες τιμές των ακινήτων αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του έτους και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007. Σε ότι αφορά τις αυξήσεις, αυτές αναμένεται να φθάσουν το 25% ή ακόμη και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Τέλος, σε ότι αφορά το χαρτόσημο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι ένα βήμα πριν την ενσωμάτωση της διάταξης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση του χαρτοσήμου που επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικιών και θα «κόψει» από τα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το χαρτόσημο που ισούται με το 3,6% επί του ενοικίου εκτιμάται ότι επιβαρύνει σήμερα περί τους 800.000 υπόχρεουςή το 15% του συνόλου των φορολογουμένων.

M. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.