ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φόροι απέδωσαν... ήρθε το πρώτο πλεόνασμα της κρίσης

00:03 - 12 Σεπ 2012 | Οικονομία
Οι φόροι απέδωσαν... ήρθε το πρώτο πλεόνασμα της κρίσης
Μείωσε την τρύπα η προσέλκυση των φορολογουμένων

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες για την εξόφληση της πρώτη δόσης του φετινού φόρου στον Αύγουστο, με το οικονομικό επιτελείο ανέλπιστα να βλέπει τον ισοζύγιο του μήνα να κλείνει με πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου ο κρατικός προϋπολογισμός τον Αύγουστο παρουσίασε πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,36 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1,29 δισ. ευρώ, χαμηλότερο έναντι των στόχων ύψους 15,21 δισ. ευρώ και 4,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με αποτέλεσμα το μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά, να υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,62 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1,501 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,120 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Επίσης, αύξηση σημειώθηκε στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Έτσι, τον Αύγουστο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 24,2% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα.

Ωστόσο, ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού έδωσαν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αφού κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τη «μαύρη τρύπα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του, από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού φόρου των 6,5 δισ. ευρώ που είχε βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι οι φόροι που οφείλουν να πληρώσουν περίπου 5,7 εκατ. νοικοκυριά με τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αγγίξουν τελικά τα 7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά 2 δισ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες το καθαρό ποσό που θα βεβαιωθεί φέτος από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέλθει στα 5,1 δισ. ευρώ. Μετά τη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις για τους έχοντες εισοδήματα έως 60.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι προσέρχονται στο ταμείο των τραπεζών ή της εφορίας και πληρώνουν τις δόσεις του φόρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.