ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για τα εργασιακά

00:13 - 12 Σεπ 2012 | Οικονομία
Όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για τα εργασιακά
Οι σκέψεις που υπάρχουν στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας για τα μισθολογικά και το ολοένα και πιο μαύρο τοπίο στην αγορά εργασίας

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους απεσταλμένους των δανειστών μπορεί να μην έδωσε κάποιες άμεσες πληροφορίες για το τι μέλι γενέσθαι για μισθούς και συντάξεις, ωστόσο υπήρξαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που δε φαίνονται να είναι θετικά για τους εργαζόμενους.

Μπορεί ο Γιάννης Βρούτσης να δήλωσε, εξερχόμενος της συνάντησης με την τρόικα, πως «είναι πολύ πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων».

 

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμα πως «η συζήτηση έγινε μέσα στο πλαίσιο των ειλημμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος». Αυτό επαναφέρει άμεσα το ζήτημα που είχε προκύψει την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το e – mail που απέστειλε η τρόικα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, στο οποίο υπήρχαν και κάποιες πολύ «μαύρες» εισηγήσεις από τους δανειστές, όπως η διεύρυνση του 5μερου σε 6μερο.

 

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αν θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό. Ο Γιάννης Βρούτσης, κρατά προσεχτικές αποφάσεις σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και δεν πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν θα επέμβει ώστε να παρακάμψει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις που θα πάρουν οι «κοινωνικοί εταίροι». Βέβαια, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την επιστολή που είχε αποστείλει ο υπουργός Εργασίας σε εργοδότες και εργαζόμενους στο τέλος Ιουλίου, στην οποία ανέφερε πως η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε κάποια μορφή παρέμβασης στα μισθολογικά.

 

Μέχρι την επόμενη συνάντηση, τι;


Μιας και η συνάντηση την Τρίτη ήταν κάπως «περιπετειώδης» (λόγω της παρέμβασης των μελών του ΠΑΜΕ), συμφωνήθηκε και από τις δύο μεριές να υπάρξει νέα συνάντηση, ώστε να υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Εργασίας. Από αύριο κιόλας, τεχνικό επιτελείο της τρόικας θα είναι στo υπουργείο ώστε να σημειωθούν τα προβλήματα και σε ποια κατάσταση είναι η αγορά εργασίας.

 

Μετά απ’ αυτό, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αν θα υπάρξει κάποια νέα πρόταση από την ηγεσία του υπουργείου και φυσικά στο αν οι προτάσεις – εισηγήσεις που εμπεριέχονται στο email της τρόικας θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση. Αν και από την κυβέρνηση λένε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι σίγουρο. Εξάλλου, πολλές φορές και στο παρελθόν είδαμε ότι ελήφθησαν μέτρα που δεν τα φανταζόταν κανείς.

 

 

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται μια εικόνα των κινήσεων που θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:

 

Μέτρα

Αρμόδιος

1

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).

1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2

Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

3

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4

Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

5

Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6

Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

Υπ.Επικρατείας

7

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8

Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

Υπ.Εργασίας

 

 

Αμετάβλητο το αρνητικό σκηνικό σύμφωνα με τους εργοδότες

 

 

Το αρνητικό κλίμα για την αγορά εργασίας δεν εστιάζεται μόνο σε ενδεχομένη παρέμβαση στα εργασιακά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης το 65% των εργοδοτών δεν προβλέπει κάποια μεταβολή στον αριθμό των εργαζομένων, το 9% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί και το 25% μείωση, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -16%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές διακυμάνσεις, ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2012 διαμορφώνεται στο -15%, διατηρώντας το αρνητικό του πρόσημο για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο.

 

Ο δείκτης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εμφανίζει μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι οι εργοδότες και στους 9 τομείς αναμένουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί.

 

Μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται στον κλάδο του τουρισμού, όπου ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατρακυλά στο -29%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 12 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.