ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρώνει το έδαφος στο Eurogroup για το πακέτο η Ελλάδα

00:34 - 14 Σεπ 2012 | Οικονομία
Στρώνει το έδαφος στο Eurogroup για το πακέτο η Ελλάδα
Κεντρικό θέμα η Ισπανία.

 

 


Ξεκινά σήμερα στο Eurogroup της Λευκωσίας η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του Μοσκοβισί μία ημέρα πριν το Eurogroup, θεωρήθηκε κομβικής σημασίας για τις προθέσεις των Ευρωπαίων, ενώ εάν τα πρώτα δείγματα του ελληνικού κυβερνητικού έργου που οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν, είναι θετικά τότε πιθανό να λάβουμε μία εικόνα με το τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Για να υπάρξει τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, θα πρέπει η τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ να έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Κοινοτικοί παράγοντες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, στο πλαίσιο του Εurogroup. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται, κυρίως, στη μεταστροφή της γερμανικής θέσης, η οποία εκφράζεται από την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται ότι διαμήνυσε στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι επιθυμεί να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα στην Ευρωζώνη, με κορυφαίο το ελληνικό, πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στη Λευκωσία το κεντρικό θέμα θα είναι η Ισπανία και η διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για να πεισθεί το κ. Ραχόι να καταθέσει αίτημα στήριξης από την Ε.Ε. Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει να κρατάει ανοικτό το θέμα για να αποφύγει την υπογραφή μνημονίου.

Τώρα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, στηρίζει την τακτική της και τους στόχους της στο Eurogroup της Λευκωσίας στο περιθώριο που έχει δημιουργήσει η ΕΚΤ για στήριξη στα κρατικά της ομόλογα με ένα πρόγραμμα δεσμεύσεων που δεν θα υπερβαίνει τα όρια των ήδη ειλημμένων αποφάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκτός από την Ισπανία και την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, στην εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει εκτονώσει την αναταραχή που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.