ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι από Ντράγκι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

08:04 - 14 Σεπ 2012 | Οικονομία
Όχι από Ντράγκι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους
Αλλά η ευρωζώνη βρίσκεται στο σωστό δρόμο...

« Θετικά αποτελέσματα» βλέπει ήδη η Ευρώπη από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι έτοιμη να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

« Η ανακοίνωση της διευκόλυνσης συνέβαλε στο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή του ευρώ και στο ευρώ σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και επισήμανε ότι « διαχειριστές ταμείων φέρνουν τα χρήματά τους πίσω στην Ευρώπη».

«Αυτό είναι καλό για την οικονομία της ζώνης του ευρώ», τόνισε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να πείσει « ορισμένους» στη Γερμανία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξηγήσει τη στρατηγική της ΕΚΤ διότι η δυσπιστία των Γερμανών αποτελεί εμπόδιο στη δουλειά του.

« Οι υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι χώρες είναι η καλύτερη ασφάλιση εναντίον του κινδύνου», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα θα αγοράζει μόνο ομόλογα σύντομης ωρίμανσης ενός ως τριών ετών. « Οι κίνδυνοι ελέγχονται καλά. Και κατά την εκτίμησή μας, το να μην κάνουμε τίποτε δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν το ευρώ μπορεί να σωθεί τώρα που το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως στο νέο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ντράγκι επανέλαβε πως καθένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί. Επιπλέον θα πρέπει μαζί να ολοκληρώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση της κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι « η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο».

«Βλέπουμε εξαιρετικές προόδους στην Ισπανία και την Ιταλία, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τι έχουν κάνει τους τελευταίους έξι μήνες σε σύγκριση με αυτά που δεν έκαναν τόσα πολλά χρόνια».

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι « η κατεύθυνση της πολιτικής σε πολλές χώρες ήταν προβληματική και έπρεπε να διορθωθεί. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, « αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 14 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.