ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: 'Οτι χειρότερο ένα ενδεχόμενο Grexit

13:35 - 14 Σεπ 2012 | Οικονομία
«Θα ήταν κάτι απευκταίο για όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, που έχει κερδίσει τα εύσημα για τον τρόπο που καθοδήγησε την ευρωζώνη κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, δηλώνει ρητά πως η κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή. Είναι η χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφορά το σύνολο των προηγμένων οικονομιών.

 

 

«Όταν κοιτά κανείς ιστορικά τις συνθήκες στην αγορά πίστωσης και το τι έχει γίνει από το 2007, αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσαρμογής της προηγμένης οικονομίας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι η δική μας σειρά. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον υπόλοιπο κόσμο να μας χρηματοδοτεί εσαεί εάν δαπανούμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε. Είναι τόσο απλό» δήλωσε.

 

 

Ως προς τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι έχουν ειδική ευθύνη επειδή βρίσκονται στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και βεβαίως αυτό απαιτεί ιδιαίτερα υπεύθυνες αποφάσεις. «Πληρώνουμε πολύ υψηλό τίμημα για το πολύ ανεύθυνο κυρίαρχο όραμα που είχαμε προ της κρίσης» δηλώνει κάνοντας παράλληλα λόγο για «αφελείς πεποιθήσεις» από ορισμένους αξιωματούχους.

 

Αναφερόμενος στις πρωτοφανείς πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών – εκ των οποίων και το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ – ο κ. Τρισέ δηλώνει πως «Αυτό που γίνεται στην περίπτωση της Ευρώπης είναι ανάλογο με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει όμως, να ελέγχεται.

 


Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους δίνεται ώστε να ανακτήσουν τις οικονομίες τους».

Κατέληξε προειδοποιώντας ότι πρέπει να γίνει «πολύ σκληρή δουλειά σε όλες τις προηγμένες οικονομίες»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.